Plajele românești, extinse cu zeci de hectare. În ce stațiuni

Plajele românești, extinse cu zeci de hectare. În ce stațiuni
Publicat: 29/04/2016, 20:44
Actualizat: 30/04/2016, 08:53

„Începând din acest an, turiștii români și străini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, în zona sudică a litoralului românesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) și Eforie Nord, cele care au fost incluse în proiect, apăreau, până nu demult, în studiile de specialitate, ca fiind în pericol de a se îngusta până la dispariția totală! După finalizarea lucrărilor, aceste plaje nu doar că au fost salvate, prin intervenții tehnice care le asigură stabilitatea pentru cel puțin 50 de ani, dar au fost și extinse, spre mare, cu peste 100 de metri lățime. Odată cu finalizarea acestui proiect de amploare, teritoriul țării noastre a crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsă că, imediat ce sezonul estival începe, zona litoralului sudic al Mării Negre va fi extrem de vizitată de turiști, pentru că plajele de aici fac diferența”, a declarat secretarul de stat pentru Ape în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) Olimpia Negru.

Administrația Bazinală de Apa Dobrogea — Litoral (ABADL) a finalizat pregătirile începute încă de la jumătatea lunii februarie și a predat, în data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de operatori în data de 15 aprilie 2016.

Pentru ca plajele să fie pregătite pentru minivacanța de Paște și 1 Mai, ABADL a efectuat lucrări manuale și mecanizate de curățare a acestora. Astfel, în urma acțiunii de ecologizare, angajații ABADL au adunat de pe plajele litoralului românesc aproape 2.000 de tone de deșeuri. Totodată, în această perioadă au fost adunate și deșeurile aduse de valuri la mal, au fost evacuate depozitele de scoică, au fost colectate corpurile străine: lemn, plastic, sticlă, hârtie etc. De asemenea, a fost strâns nisipul din preajma aleilor de promenadă, au fost scoase gardurile de nisip montate înainte de sezonul rece pentru atenuarea efectelor eroziunii eoliene și au fost reabilitate plajele erodate, prin transferul de nisip din depozitele existente pe litoral, fiind totodată nivelate suprafețele de nisip.

„În cadrul lucrărilor de protecție a litoralului românesc s-a reușit și reabilitarea și extinderea digurilor de suprafață pe o lungime de 4000 de metri și a celor submerse pe 1.400 de metri. Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfășurat continuu, zi și noapte, în perioada august — octombrie 2015, prin pomparea din adâncuri a aproximativ 3.500.000 metri cubi de nisip. Astfel, lărgirea plajelor s-a făcut până la o lățime de 100 de metri, având cota superioară între 2,5 — 3 metri peste nivelul mării. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional de Mediu și a costat 170,4 milioane de euro, din care aproximativ 15% a fost contribuția statului român”, precizează Ministerul Mediului.

Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de întabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”