Plan infracțional „de anvergură” prin care o grupare a obținut 9 milioane de euro de la o bancă din București

Plan infracțional de anvergură prin care o grupare a obținut 9 milioane de euro de la o bancă din București
Publicat: 25/06/2014, 17:25
Actualizat: 31/07/2014, 14:39

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Trantu Dincă, Marius Goșiu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu, Georgiana Dinu, Stila Sarafu, Mina Lică, Iulian Tocilă, Sorin Bulică și Asan Taifun pentru înșelăciune și a lui Marian Ștefănescu, a Eugeniei Carmen Ștefănescu, Stelian Alexe și Ionel Radu pentru înșelăciune și uz de fals.

De asemenea, Diana Maxim, director adjunct al unei unități bancare din București, Elena Luiza Constantinescu, ofițer de credite la aceeași bancă, și Cosmin Popa, administrator al SC „Credit Group” SRL Constanța, au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune în formă continuată (14 acte materiale), iar Cătălin Costel Șerban, expert evaluator, pentru înșelăciune.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 15 noiembrie 2007 – 16 august 2008, Trantu Dincă, Marius Goșiu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu Viorel, Georgiana Dinu, Mina Lică, Iulian Tocilă, Sorin Bulică, Asan Taifun, Carmen Eugenia Ștefănescu, Marian Ștefănescu, Sarafu Stila, Stelian Alexe și Radu Ionel au introdus, prin intermediul SC „Credit Group” SRL Constanța (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unități bancare din București.

„Beneficiind de complicitatea inculpaților Diana Maxim, Elena Luiza Constantinescu și Cosmin Popa, solicitanții creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanții acestei instituții bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilitățile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate”, se arată într-un comunicat al DNA.

În 22 aprilie 2008, Costel Cătălin Șerban, în calitate de expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare având ca obiect un imobil situat în Mangalia, menționând în mod deliberat în conținutul acestuia informații și detalii arhitectonice false. De asemenea, el a atașat fotografii ale interiorului și exteriorului unui alt imobil, sporind astfel, în mod fraudulos, valoarea bunului ce urma să fie adus în garanție de către inculpatul Iulian Tocilă.

„Prin aceasta, Costel Cătălin Șerban l-a ajutat în mod nemijlocit pe inculpatul Iulian Tocilă să-i inducă în eroare pe reprezentanții unității bancare, cu prilejul încheierii unei convenții de credit”, mai arată DNA.

Prin acordarea în mod ilicit a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată cu 9.087.530 euro.

În rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2007 – iulie 2008, Diana Maxim, în calitate de director adjunct al unei unități bancare din București, cu ajutorul lui Cosmin Popa, administrator al SC „Credit Group” SRL Constanța, a elaborat și pus în aplicare un plan infracțional „de anvergură”, ce a vizat fraudarea instituției bancare, prin acordarea în mod ilicit către numeroase persoane fizice a unor credite bancare în valută, respectiv euro și franci elvețieni.

Scopul urmărit de către cei doi a fost de a obține pentru sine importante foloase materiale, ce au reprezentat circa 10% din totalul creditelor bancare acordate în mod fraudulos.

Alături de Diana Maxim și Cosmin Popa, la realizarea activității infracționale „de ansamblu” au participat Elena Luiza Constantinescu, în calitate de ofițer de credite la unitatea bancară respectivă, și Costel Cătălin Șerban, expert evaluator.

„Modul de operare inițiat și pus în aplicare de către inculpații mai sus menționați a fost deosebit de complex și riguros elaborat, materializându-se în identificarea de către inculpatul Cosmin Popa a unor persoane fizice cu o moralitate îndoielnică și dornice de a obține în mod facil importante venituri ilicite. Aceste persoane, prin intermediul societății reprezentate de către inculpat și în schimbul achitării către acesta a unui comision prestabilit, solicitau unității bancare respective acordarea unor credite financiare ipotecare fie pentru efectuarea de investiții imobiliare, fie pentru nevoi personale sau pentru acoperirea unor cheltuieli curente, respectiv pentru refinanțarea unor credite anterioare, deși nu întruneau condițiile impuse în acest sens de către normele bancare și nu aveau posibilități financiare de rambursare a ratelor aferente respectivelor împrumuturi”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru îndeplinirea aparentă a criteriilor reglementate de procedurile interne utilizate în perioada respectivă de unitatea bancară, ceilalți 16 inculpați au prezentat în mod exclusiv înscrisuri false procurate prin intermediul reprezentantului SC „Credit Group” SRL Constanța și acceptate ca atare de către reprezentantele unității bancare.

Cu excepția adeverințelor de venit care au fost depuse în original la dosarele de credit, toate celelalte înscrisuri necesarepentru aprobarea acordării creditelor bancare au fost prezentate inculpatelor Diana Maxim și Elena Luiza Constantinescu exclusiv în copii, în majoritatea situațiilor fiind expediate prin fax de la sediul SC „Credit Group” SRL Constanța, iar originalele documentelor respective nu au fost niciodată solicitate și verificate de către cele două angajate, contrar prevederilor procedurilor interne ce reglementau activitatea funcționarilor bancari.

De asemenea, în situația în care veniturile lunare ale solicitanților de credite erau demonstrate prin prezentarea de contracte de închiriere, Diana Maxim, potrivit atribuțiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de director adjunct al instituției bancare creditoare și care ar fi impus efectuarea obligatorie de inspecții ale bunurilor imobile închiriate, a întocmit câte un raport de vizită pentru fiecare caz.

Deși, potrivit procedurii bancare interne, în cuprinsul respectivelor rapoarte de vizită ar fi trebuit atestat faptul că imobilele închiriate erau efectiv utilizate de către chiriași și că sumele achitate cu titlu de chirie erau cele înscrise în contractele de închiriere prezentate de către clienți, Diana Maxim a menționat în conținutul documentelor întocmite doar împrejurarea că imobilele respective se află în stare bună de funcționare și sunt racordate la utilități.

„În cazul creditelor destinate achiziționării de imobile, simultan cu semnarea convențiilor de credit, între inculpații solicitanți ai creditelor, vânzătorii bunurilor imobile și, respectiv, inculpatele Diana Maxim și Elena Luiza Constantinescu, în calitate de reprezentante ale creditorului ipotecar, erau încheiate contracte de vânzare – cumpărare cu garanție reală imobiliară, în conținutul cărora, în baza unei înțelegeri prealabile cu vânzătorul, era menționată cu titlu de preț al bunului o sumă superioară valorii reale a imobilului înstrăinat. În situația creditelor acordate în vederea refinanțării unor credite anterioare, sumele de bani acordate cu titlu de împrumut de către reprezentantele băncii respective au fost mult superioare valorii creditelor acordate anterior de către alte instituții bancare și au fost în mod similar garantate prin instituirea de ipoteci asupra unor bunuri imobile supraevaluate”, mai precizează DNA.

Prin această modalitate, diferența dintre sumele de bani obținute cu titlu de credit și cele utilizate în vederea achiziționării de imobile sau refinanțării unor credite anterioare a fost însușită în mod fraudulos de către inculpații solicitanți de credite.

„În continuare, în temeiul unei înțelegeri prestabilite, inculpații au remislui Cosmin Popa și, implicit, prin intermediul acestuia, inculpaților Diana Maxim, Elena Luiza Constantinescu și Costel Cătălin Șerban, un procent reprezentând 10% din valoarea totală a creditelor obținute în mod fraudulos, fără a achita ulterior ratele aferente împrumuturilor respective”, mai arată DNA.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri imobile aparținând lui Stelian Alexe, până la concurența sumei de 2.722.402,54 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?