Plângere penală împotriva lui Raed Arafat: Familia Aurei Ion, tânăra decedată în Apuseni, cere dreptate / Răspunsul lui Arafat: Se încearcă să fie găsiți vinovați

Plângere penală împotriva lui Raed Arafat: Familia Aurei Ion, tânăra decedată în Apuseni, cere dreptate / Răspunsul lui Arafat: Se încearcă să fie găsiți vinovați
Publicat: 13/05/2019, 19:27

„Am formulat o plângere în cadrul dosarului de urmărire penală, dosar în care s-a dat o soluție de clasare pe operațiunile de localizare-căutare-salvare, soluție față de care am formulat plângere. Am ajuns cu plângerea în instanță, la ICCJ, iar acum am reformulat toate apărările făcute în cadrul urmăririi penale”, a declarat pentru Mediafax avocata familiei Aurei Ion.

Acțiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenția cu un avion SMURD, deși știa, susțin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte și în condiții de ceață.

Dosarul ce are în vedere intervenția autorităților pentru localizarea și salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casație, care va hotărî miercuri dacă va dispune sau nu clasarea acestuia.

Pe 20 ianuarie 2014, un avion de dimensiuni reduse care avea la bord un echipaj medical s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Munții Apuseni, la peste 1.400 de metri, între județele Alba și Cluj. Echipa medicală se îndrepta din București către Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator. Adrian Iovan, pilotul avionului, a murit la scurtă vreme după impact, iar tânăra studentă la Medicină, Aurelia Ion, a murit înainte ca un echipaj de medici să ajungă la aeronavă. În urma accidentului aviatic, au supraviețuit copilotul și celelalte 4 cadre medicale care se aflau la bordul avionului.

Arafat, despre plângerea împotriva sa depusă de familia Aurei Ion: Se încearcă să fie găsiți vinovați

Raed Arafat a spus, după ce familia Aurei Ion, tânăra decedată în accidentul din Apuseni, a depus o plângere împotriva sa, că se încearcă identificarea unui vinovat cu orice preț și pentru orice deces,adăugând că nu era în țară la acel moment și nici nu avea responsabilități în misiunea de căutare.

„În primul rând, eu nu eram în țară când a avut loc tragedia de la Apuseni! Eram în deplasare oficială la Budapesta, fiind anunțat telefonic de profesorul Irinel Popesc cum că avionul care transporta echipa a căzut. În urmă confirmării acestui fapt de către însuși dr. Zamfir prin telefon, am alertat telefonic șeful IGSU, Ministrul Apărării și șeful aviației Ministerului Afacerilor Interne și l-am solicitat dr-lui Zamfir să anunțe situația prin 112. Asta era implicarea mea în tragedia de la Apuseni, ulterior situația fiind preluată în țară de cei care aveau competență să o rezolve”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Șeful DSU și secretarul de stat în MAI a răspuns și acuzațiilor potrivit cărora el ar fi fost cel care a dispus ca elicopterul SMURD să caute avionul.

„Tebuie să clarific faptul că elicopterul SMURD a fost direcționat imediat să execute misunea de căutare salvare, decolând de la Târgu Mureș unde existau condiții de zbor, piloții renunțând la misiune când s-au apropriat de zona accidentului și au văzut că vizibilitatea este redusă existând și condiții de givraj, astfel ei au transmis și piloților de la Min. apărării Naționale datele despre condițiile că să nu mai decoleze după ce primiseră ordinul de la Ministerul Apărării. Pentru avocata care nu știe, sau se face că nu știe, elicoptere care să caute pe ceață în zonele montane, pe vizibilitate zero, nu există încă nici în România și nici în altă parte. Când condițiile meteo nu permit executarea unei misiuni de căutare salvare pe calea aerului, misiunea de căutare salvare se rezumă la forțele terestre, pur și simplu, că să nu avem și alte victime din rândul salvatorilor. Faptul că elicopterul a decolat, având condiții de zbor, este decizia comandantului și nu a mea”, a mai explicat Arafat.

Sursa citată mai subliniază și faptul că nu a avut nicio implicare în organizarea misiunii de transplant, pentru care nici nu a fost înregistrată o solicitare de sprijin de către Agenția de Transplant.

„Chiar dacă aș fi fost în țară, responsabilitățile mele se rezumau la activitatea de acordare a primului ajutor și asistență medicală de urgență și în nici un caz la misiunea de căutare salvare. Eu la momentul tragediei de la Apuseni eram secretar de stat la Ministerul Sănătății și nu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență care a luat ființă abia în 28 ianuarie 2014, după accidentul de la Apuseni. (…) Condițiile în care s-a desfășurat misiunea de căutare salvare în Apuseni erau extrem de dificile fiind noapte, ceață, zăpadă, munte și pădure. (…) Faptul că primii sosiți la locul cidentului erau localnici este un lucuru normal, întrucât ISU alertează toate comunele și satele din zona în astfel de situații în vederea începerii căutărilor de către cei aflați aproape, până sosec și echipele specializate”, a mai spus șeful DSU.

Arafat a mai subliniat că înțelege durerea familiei Aurei Ion, însă sunt multe argumente care sprijină ideea potrivit căreia studenta a murit la scurt timp după prăbușirea avionului, nu după mai multe ore.

„De la tragedia din Apuseni încoace, se încearcă să fie găsiți vinovați cu orice preț pentru fiecare deces, pentru orice accident și pentru oricare situație atacând în mod deosebit pe cei care încearcă să salveze viețile în cele mai dificile condiții. Avocații îndeamnă rudele pentru că așa pot să facă bani pe seama lor, fără să generalizăm acest mod de comportament la toți avocații, ei dau speranța că dreptatea va fi făcută și că trebuie luptat în justiție când și ei știu că trag de o ață subțire și creează cazuri și iluzii care nu au fundament nici în realitate și nici în logică”, a mai scris șeful DSU și secretarul de stat.

Foto: Facebook / Aura Ion

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
E oficial! De când vor fi MAJORATE ALOCAŢIILE pentru copii. Câţi bani vor lua micuţii
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Reguli nunți și botezuri de la 1 iulie 2021. Câte persoane au voie să participe
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Lovitură pentru cei vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca...
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...