Planul Ministerului de Interne pentru „băieții deștepți” din parcările României

Planul Ministerului de Interne pentru „băieții deștepți din parcările României
Publicat: 10/06/2014, 18:56
Actualizat: 31/07/2014, 14:07

Ministerul de Interne a ajuns la concluzia că nu are niciun instrument eficient prin care să combată persoanele care cer ilegal bani șoferilor pentru parcare, constatând că doar 9% din amenzi sunt și achitate și susținând că singurele soluții sunt pliantele educative și refuzul șoferilor de a plăti.

La această concluzie s-a ajuns după ce au fost reclamate numeroasele cazuri în care șoferilor li se cer bani de către persoane neîndreptățite pentru a fi lăsați să parcheze mașina pe spațiul public, cu amenințări sau acte de violență asupra conducătorului auto sau a autoturismului în cazul unui refuz, iar autoritățile au fost întrebate ce intenționează să facă pentru a îndepărta acest pericol la adresa cetățenilor.

Răspunsul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) indică faptul că acest fenomen a fost analizat la nivelul Poliției Române, care a putut identifica doar cauzele, nu și soluția de rezolvare.

Astfel, conform unui document parafat de conducerea Ministerului de Interne, vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, „cazuistica” înregistrată la nivelul Poliției Române relevă faptul că apariția acestui fenomen este favorizată de mai multe elemente, printre care obținerea de venituri facile fără a depune un minim efort, neimplicarea eficientă a administratorilor locurilor de parcare în găsirea unor soluții viabile de eradicare a fenomenului, neintegrarea in societate a unor „categorii de persoane aparținând minorităților etnice”, inexistența unor măsuri de protecție eficiente pentru categoriile de persoane defavorizate, nesupravegherea mi norilor de către părinți sau tutori legali.


Soferi agresati in parcari. Cum scapam de „parcagiii de ocazie” VIDEO pe www.incont.ro

Un alt factor este neachitarea sancțiunilor contravenționale aplicate pentru săvârșirea unor astfel de fapte, doar 9% din contravențiile aplicate fiind și plătite.

„Polițiștii și jandarmii aplică sancțiuni contravenționale pentru fapta de «apelare, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă». Se impune, însă. a fi făcută precizarea că, în cazul sancțiunilor contravenționale aplicate, majoritatea celor sancționați nu își achită amenzile. Cu toate eforturile depuse de personalul instituției noastre, un număr mare de procese-verbale de constatare întocmite de către polițiști/jandarmi se prescriu sau nu pot fi puse în executare de către organele fiscale întrucât nu pot fi identificate bunurile urmăribile în vederea executării sau contravenientul nu mai locuiește la adresa de domiciliu înscrisă în actul de identitate”, se arată în documentul ministerului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susține că este „preocupată” pentru găsirea unor soluții care să conducă la combaterea acestui fenomen, dar arată în același timp că, pentru realizarea acestui „obiectiv”, este necesară implicarea atât a cetățenilor, care ar trebui să nu mai dea curs solicitărilor acestor persoane, cât și a Poliției Locale, care are în atribuții și menținerea ordinii publice în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat.

Ministerul are totuși și un răspuns în ceea ce privește modul în care vor continua să acționeze polițiștii și jandarmii pentru combaterea acestor acțiuni ilegale: „Distribuirea de materiale cu conținut preventiv-educativ”.

Noul Cod Penal, intrat în vigoare în luna februarie a acestui an, nu mai incriminează ca infracțiune fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția