Pledoariile finale în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu, în 25 martie

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Instanța supremă a amânat, luni, pentru 25 martie dezbaterile finale în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu, după ce, în aceeași zi, a respins mai multe cereri ale acestuia, inclusiv două de recuzare.
Instanța supremă a amânat, luni, pentru 25 martie dezbaterile finale în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu, după ce, în aceeași zi, a respins mai multe cereri ale acestuia, inclusiv două de recuzare.

Instanța supremă a amânat, luni, pentru 25 martie dezbaterile finale în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu, după ce, în aceeași zi, a respins mai multe cereri ale acestuia, inclusiv două de recuzare.

Dosarul de corupție al lui Cătălin Voicu va fi judecat de același complet de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), după ce solicitarea fostului senator de recuzare a judecătoarei Livia Stanciu a fost respinsă de instanța supremă.

Instanța supremă a respins, ulterior, o altă cerere de recuzare făcută de fostul demnitar pe numele judecătorului Ștefan Pistol, pe care l-a acuzat că ar fi în relație de dușmănie cu el. Cătălin Voicu le-a declarat judecătorilor că un fost coleg de facultate al magistratului, actual coleg de muncă al fostului demnitar, i-a trimis acestuia din urmă o scrisoare în care îi atrăgea atenția că magistratul Pistol ar fi discutat în sens negativ despre situația judiciară a sa.

Concret, Voicu a arătat că judecătorul Pistol s-ar fi antepronunțat cu privire la soluția pe care o va adopta în privința sa, în faza de recurs în care se află dosarul său de corupție.

Cătălin Voicu a mai arătat că suspectează că ura pe care magistratul ar avea-o față de el rezidă din faptul că Voicu nu l-ar fi promovat pe linie militară, la gradul de general, pe vremea când judecătorul Pistol activa la Curtea Militară de Apel.

În continuarea procesului, instanța supremă a ascultat alte patru cereri făcute de apărarea fostului demnitar și a hotărât amânarea cauzei pentru 25 martie. Instanța a atras atentia că în martie dorește să finalizeze judecarea recursurilor și să rămână în pronunțare, urmând să ia o decizie definitivă în acest caz.

În 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanța supremă la două pedepse pentru trafic de influență, respectiv la patru și cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an și două luni de închisoare. Voicu ar urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, un an și două luni pentru fals în înscrisuri și un an și șase luni pentru fals intelectual, urmând să execute în regim de detenție pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul președinte al Secției civile a instanței supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influență, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de șase ani.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, judecătorii instanței supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de șapte ani.

Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marus Locic au stat și ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.

În acest caz, în 21 mai 2010, fostul senator Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, de cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistrații instanței supreme învestiți cu soluționarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitații privind lucrările de reabilitare a drumului național 76, între localitățile Ștei și Beiuș.

Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 de lei) patronului SC PA&CO, Costel Cășuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

În 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Cășuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze „împrumutul solicitat”, în strada Carol Davila 27 din București, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraților din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că „soluționarea favorabilă” este „o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptățită să aibă câștig de cauză” și că, la rândul său, președintele Secției civile și de proprietate intelectuală „le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesați”.

Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Cășuneanu.

Respingerea acțiunii a fost neașteptată pentru cei implicați în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz rezultă că Florin Costiniu dă de înțeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, „preferând arginții”, că a făcut „pact cu diavolu”, iar celelalte au fost „temătoare, mai speriate”, în final spunându-i lui Costel Cășuneanu că va vedea „ce remedii juridice mai sunt”.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
O localitate din Dâmbovița a fost carantinată deși nu avea niciun caz de COVID. Gafă...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide