PNL anunță că va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal dacă TVA se reduce la 19%

PNL anunță că va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal dacă TVA se reduce la 19%
Publicat: 20/07/2015, 11:30

Potrivit lui Blaga, proiectul de lege privind Codul Fiscal a fost analizat, luni, în Comisia de unificare a PNL.

„Am remarcat, în acest sens, că domnul Ponta și colegii domniei sale au citit cu atenție programul de guvernare al PNL. În comisia de la Camera Deputaților a mai rămas în dezbatere un singur subiect, și anume cel legat de nivelul și data la care să se aplice reducerea de TVA. Domnul Ponta lua în derâdere propunerea Partidului Național Liberal ca de la 1 ianuarie 2016 cota de TVA să fie de 19%, urmând ca din 2018 să avem o cotă de TVA egală cu cota unică de 16%. Vă mai aduceți aminte că Ponta ne propunea o cotă redusă la 20% din aprilie, apoi s-a răzgândit. Iată că acum a ajuns la propunerea noastră – TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016. Din acest motiv, PNL va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal. Sigur, ne pare rău pentru faptul că Guvernul Ponta nu a găsit argumente pentru a convinge Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană de necesitatea acestor măsuri”, a declarat Vasile Blaga.

Premierul Ponta a anunțat, duminică, pe contul său de Facebook, că a fost vizitat în Turcia de către ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20% cum a propus Guvernul inițial, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie.

„În această după-amiază (duminică – n.r.) m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu și Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat și pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputații Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare – reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) – astfel închidem și simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spațiu fiscal bugetar predictibil și asigurăm un important consens politic (PNL a anunțat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat și este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!”, a scris Ponta.

Deputatul Gheorghe Ialomițianu afirma că PNL va susține luni după-amiază în Comisia Buget-Finanțe și miercuri în plenul Parlamentului amendamentele la Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA de la 24% la 19%, așa cum a anunțat premierul Victor Ponta, dacă măsura se dovedește sustenabilă.

„Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, și acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanțe – n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanțelor să fie discutat cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Am înțeles, din discuțiile cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, că FMI și CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie și chiar au amenința că vor pleca, fără scrisoare de intenție, așa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie”, a afirmat Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Boc, la o conferință pe tema fondurilor europene.

El a menționat că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19%, impactul ajunge la peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta.

Ialomițianu a adăugat că reprezentanții CE și FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanțe la vizita din luna mai să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situația încasărilor nu este bună, iar afirmațiile premierului nu sunt adevărate.

Instituțiile financiare internaționale le-au transmis deputaților că țintele bugetare convenite cu Guvernul Ponta vor fi depășite, deficitul ajungând la 3,5%, deși a fost agreat un nivel de 1,2%.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă la București de marți, 16 iunie, pentru discuții cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală și a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înțelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, așa cum anunțase inițial Guvernul. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înțelegere cu reprezentanții CE, altfel acordul riscând să se încheie fără scrisoare de intenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata