Poliția Capitalei, amenzi în valoare de peste 22.000 de lei în ziua alegerilor locale! 8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale

Redactor:
Mihaela Ivancica
Poliția Capitalei, amenzi în valoare de peste 22.000 de lei în ziua alegerilor locale! 8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale
Dosar penal pe numele unui bărbat din Timișoara care figura cu alertă de coronavirus. Unde a fost depistat. Comunicatul Parchetului

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) informează că, pe parcursul procesului de votare în Bucureşti, au fost semnalate 90 de posibile incidente, dintre care opt fac obiectul unor dosare penale. Din 90 de sesizări primite de Poliția Capitalei privind alegerile locale desfășurate duminică în București, în 18 dintre acestea au fost aplicate amenzi în valoare de 22.800 de lei.

90 de posibile incidente pe parcursul procesului de votare!

„Pe întreg parcursul procesului de votare de la nivelul municipiului Bucureşti, au fost semnalate 90 de posibile incidente. Dintre acestea, 37 nu s-au confirmat, opt situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale, iar în 18 cazuri au fost constatate şi aplicate sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 22.800 lei”, potrivit DGPMB.

Alte situații au fost comunicate către autoritatea competentă și anume, Biroul Electoral.

„În ziua votului, aproximativ 3000 de polițiști, jandarmi, pompieri și alte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru bună desfășurare a procesului alegerilor locale”, transmite Poliția Română.

Potrivit autorităților, la nivelul Sectorului 1, au fost înregistrate 16 sesizări, fiind întocmite două dosare penale. Unul dintre acestea priveşte săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, fiind sesizat, prin sistem 112, faptul că dintr-un autoturism s-ar da sume de bani.

În Sectorul 2, au fost înregistrate 19 sesizări, o persoană fiind sancţionată contravenţional pentru apelare abuzivă a sistemului 112.

În Sectorul 3, au fost înregistrate 14 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, o persoană exercitându-şi dreptul la vot cu o carte de identitate ce figura ca anulată.

În Sectorul 4, au fost înregistrate 7 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt , fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

În Sectorul 5, au fost înregistrate 24 sesizări, fiind întocmite 3 dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de:

– fraudă la vot ,când s-a constatat lipsa unui buletin de vot. Buletinul a fost găsit ulterior, în altă urnă, dar se efectuează, în continuare verificări în vederea stabilirii situației de fapt, urmând a fi dispuse masurile legale.

– furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

– neluarea măsurilor de securitate şi siguranţă în muncă – accident de muncă, un membru, din cadrul unei comisii suferind o accidentare.

Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale Legii nr.115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legii nr.61/1991.

Astfel, prin apel 112, a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conținut electoral.

La cele două locații, pentru verificări, s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 18.

A fost identificat administratorul care gestionează panourile video și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1000 de lei, conform Legii nr.115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză.

8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale

În Sectorul 6, au fost înregistrate 10 sesizări, fiind intocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot . O persoană care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot a prezentat un document de identitate neregăsit în evidențe. Având în vedere suspiciunile cu privire la veridicitatea documentului, sub supravegherea unității de parchet competente se efectuează cercetări în vederea stabilirii situației de fapt.

O altă situație, din sfera contravențională de această dată, a fost înregistrată pe raza acestui sector, când un bărbat s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot, dar a refuzat portul măștii de protecție, fapt pentru care au fost sancționat contravențional cu suma de 2.000 de lei conform prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar și cu suma de 200 de lei, pentru injuriile adresate , conform prevederilor Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Ulterior, în jurul orei 18.00, aceeași persoană s-a prezentat la aceeași secție de votare, dar purtând alte haine și o mască din material plastic, ce ii acoperea întreaga față și a încercat să intre în incintă.

A fost imobilizat și condus la secția de poliție, unde a fost sancționat contravențional cu suma de 1000 de lei, conform Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Toate dosarele sunt instrumentate sub supravegherea parchetului competent teritorial

În această perioadă, au fost verificate, de asemenea, toate aspectele ce țin de respectarea prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Menţionăm şi faptul că, de la încheierea procesului electoral şi până în prezent, la nivelul Poliţiei Capitalei au fost înregistrate nouă sesizări – şase ale unor persoane şi trei din partea unor organizaţii, în care sunt reclamate diverse aspecte în legătură cu procesul de votare”, arată sursa citată.

Toate fac obiectul unor verificări efectuate de unităţile de poliţie, urmând a fi dispuse măsurile legale.

În ziua votului, aproximativ 3.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi alte forţe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru bună desfăşurare a procesului alegerilor locale.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide