Poliția Capitalei, amenzi în valoare de peste 22.000 de lei în ziua alegerilor locale! 8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale

Poliția Capitalei, amenzi în valoare de peste 22.000 de lei în ziua alegerilor locale! 8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale
Dosar penal pe numele unui bărbat din Timișoara care figura cu alertă de coronavirus. Unde a fost depistat. Comunicatul Parchetului
Publicat: 29/09/2020, 18:38
Actualizat: 06/04/2021, 15:45

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) informează că, pe parcursul procesului de votare în Bucureşti, au fost semnalate 90 de posibile incidente, dintre care opt fac obiectul unor dosare penale. Din 90 de sesizări primite de Poliția Capitalei privind alegerile locale desfășurate duminică în București, în 18 dintre acestea au fost aplicate amenzi în valoare de 22.800 de lei.

90 de posibile incidente pe parcursul procesului de votare!

„Pe întreg parcursul procesului de votare de la nivelul municipiului Bucureşti, au fost semnalate 90 de posibile incidente. Dintre acestea, 37 nu s-au confirmat, opt situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale, iar în 18 cazuri au fost constatate şi aplicate sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 22.800 lei”, potrivit DGPMB.

Alte situații au fost comunicate către autoritatea competentă și anume, Biroul Electoral.

„În ziua votului, aproximativ 3000 de polițiști, jandarmi, pompieri și alte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru bună desfășurare a procesului alegerilor locale”, transmite Poliția Română.

Potrivit autorităților, la nivelul Sectorului 1, au fost înregistrate 16 sesizări, fiind întocmite două dosare penale. Unul dintre acestea priveşte săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, fiind sesizat, prin sistem 112, faptul că dintr-un autoturism s-ar da sume de bani.

În Sectorul 2, au fost înregistrate 19 sesizări, o persoană fiind sancţionată contravenţional pentru apelare abuzivă a sistemului 112.

În Sectorul 3, au fost înregistrate 14 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, o persoană exercitându-şi dreptul la vot cu o carte de identitate ce figura ca anulată.

În Sectorul 4, au fost înregistrate 7 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt , fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

În Sectorul 5, au fost înregistrate 24 sesizări, fiind întocmite 3 dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de:

– fraudă la vot ,când s-a constatat lipsa unui buletin de vot. Buletinul a fost găsit ulterior, în altă urnă, dar se efectuează, în continuare verificări în vederea stabilirii situației de fapt, urmând a fi dispuse masurile legale.

– furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

– neluarea măsurilor de securitate şi siguranţă în muncă – accident de muncă, un membru, din cadrul unei comisii suferind o accidentare.

Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale Legii nr.115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legii nr.61/1991.

Astfel, prin apel 112, a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conținut electoral.

La cele două locații, pentru verificări, s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 18.

A fost identificat administratorul care gestionează panourile video și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1000 de lei, conform Legii nr.115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză.

8 situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale

În Sectorul 6, au fost înregistrate 10 sesizări, fiind intocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot . O persoană care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot a prezentat un document de identitate neregăsit în evidențe. Având în vedere suspiciunile cu privire la veridicitatea documentului, sub supravegherea unității de parchet competente se efectuează cercetări în vederea stabilirii situației de fapt.

O altă situație, din sfera contravențională de această dată, a fost înregistrată pe raza acestui sector, când un bărbat s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot, dar a refuzat portul măștii de protecție, fapt pentru care au fost sancționat contravențional cu suma de 2.000 de lei conform prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar și cu suma de 200 de lei, pentru injuriile adresate , conform prevederilor Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Ulterior, în jurul orei 18.00, aceeași persoană s-a prezentat la aceeași secție de votare, dar purtând alte haine și o mască din material plastic, ce ii acoperea întreaga față și a încercat să intre în incintă.

A fost imobilizat și condus la secția de poliție, unde a fost sancționat contravențional cu suma de 1000 de lei, conform Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Toate dosarele sunt instrumentate sub supravegherea parchetului competent teritorial

În această perioadă, au fost verificate, de asemenea, toate aspectele ce țin de respectarea prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Menţionăm şi faptul că, de la încheierea procesului electoral şi până în prezent, la nivelul Poliţiei Capitalei au fost înregistrate nouă sesizări – şase ale unor persoane şi trei din partea unor organizaţii, în care sunt reclamate diverse aspecte în legătură cu procesul de votare”, arată sursa citată.

Toate fac obiectul unor verificări efectuate de unităţile de poliţie, urmând a fi dispuse măsurile legale.

În ziua votului, aproximativ 3.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi alte forţe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru bună desfăşurare a procesului alegerilor locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului