Poliția Locală Odorheiu Secuiesc, somată să reinscripționeze mașina din dotare în română și maghiară

Redactor:
Corespondenti
Poliția Locală Odorheiu Secuiesc, somată să reinscripționeze mașina din dotare în română și maghiară
Poliția Locală Odorheiu Secuiesc, somată să reinscripționeze mașina din dotare în română și maghiară

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că autovehiculul din dotarea Poliției Locale Odorheiu Secuiesc, aflat în administrarea primăriei, nu respectă legislația în vigoare în privința inscripționării. Astfel, pe capotă și portbagaj sunt lipite autocolante cu „Poliția Locală”, pe partea laterală dreapta autocolante cu „Poliția Locală Odorheiu Secuiesc”, iar pe partea laterală stânga, de-a lungul celor două portiere, același mesaj, dar în limba maghiară „Helyi RendÅ‘rség Szekelyudvarhely”.

Prefectul a explicat că, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a poliției locale și a normativelor care reglementează dreptul cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba maternă în administrația publică locală, inscripționarea vehiculelor se face printr-o tabliță similară ca dimensiune, caractere și mărimea literelor cu cea inscripționată în limba română, amplasată sub denumirea oficială în română.

„Autoturismul inscripționat în limba maghiară trebuia să aibă deasupra, automat, conform dipozițiilor legale în materie, și inscripționarea în limba română, ceea ce nu se întâmplă. Motiv pentru care am solicitat Poliției Locale și primarului din municipiul Odorheiu Secuiesc intrarea în legalitate, decolantarea autoturismului și inscripționarea acestuia așa cum prevede legea. Mai mult decât atât, am solicitat și celorlalte unități administrativ-teritoriale care au aprobate posturi în cadrul polițiilor locale să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de incidente și a nu crea tensiuni și alte interpretări decât cele conform legii. De aceea, monitorizăm îndeaproape acest aspect și sperăm să nu mai existe alte încălcări ale legii. Sigur, pentru cei care nu se vor conforma, există în lege și sancțiuni contravenționale, începând de la 2.500 până la 5.000 de lei”, a spus prefectul Jean-Adrian Andrei.

Conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 1.332 din 2010, privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a poliției locale, la art.31, alin.1 personalul instituției „poate folosi autovehicule cu însemnul distrinctiv «POLIȚIA LOCALĂ», urmat de denumirea unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale din care face parte”, același normativ specificând, la alin.2, că „însemnele trebuie să fie amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj și capotă, pentru a fi vizibile din orice poziție”.

De asemenea, HG nr. 1.206 din 2001, pentru aprobarea normelor de aplicare a dispozițiilor privitoare la dreptul cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba maternă în administrația publică locală, arată, la Capitolul 2, art.1. că „inscripționarea în limba maternă a denumirii instituțiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale sau judetene se face printr-o tabliță (autocolant în cazul de față) similară ca dimensiune, caracter, mărime a literelor și culori cu cea inscripționată în limba română” și că „tăblița se va amplasa sub inscripționarea care conține denumirea oficială în limba română”.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat corespondentului MEDIAFAX că problema trebuie „privită mai adânc, analizată și chibzuită”, nu numai din punct de vedere al regulamentului Poliției Locale, ci și al legilor care conferă anumite drepturi minorităților naționale.

„Dacă aș lua-o în glumă, aș zice că prefectul ne solicită să mai scriem de trei ori în limba maghiară și încă o dată în limba română, pentru că legile acest lucru spun. În primă instanță, șeful Poliției Locale trebuie să facă totul încât să fie respectată legea, dar pe de altă parte să fie, pe cât se poate, satisfăcute și cerințele din partea locuitorilor, care sunt peste 90 la sută de o etnie (maghiară – n.r.). În Europa avem posibilitatea să ne exprimăm în limba maternă, să ne folosim simbolurile, ca și în România”, a spus Bunta Levente.

Edilul a afirmat că „această poveste” a provocat multe daune, nu numai conducerii orașului, ci și din punct de vedere instituțional și al comunității, apreciind că „au avut loc și excese”.

„Eu, ca om care s-a străduit să fie pace socială în Harghita, un primar care a reușit să scadă în orașul în care trăiește tensiunea interetnică între români și maghiari, nu permit și nu accept să mi se pună eticheta că am atitudini antiromânești. Noi mergem pe lege și pe idei care se vehiculează în Europa, unde tindem să fim membri odată cu lărgirea granițelor din spațiul Schengen”, a mai spus primarul din Odorheiu Secuiesc.

La rândul său, șeful Poliției Locale Odorheiu Secuiesc, László Szabolcs, a declarat corespondentului MEDIAFX că rolul instituției pe care o conduce este să ajute cetățenii și că inscripționarea nu a urmărit încălcarea legii, ci doar „să fie mai vizibilă”.

„Legea prevede că acolo unde minoritățile depășesc 20 la sută, trebuie inscripționat și în limba minorității. Noi am făcut inscripționarea și în limba română și în limba maghiară, am folosit aceleași dimensiuni. Într-adevăr, într-o parte am trecut doar în limba maghiară, dar asta nu înseamnă că noi am vrut să demonstrăm ceva. Noi vrem să îi ajutăm pe cetățeni să vadă cât mai clar ce scrie pe mașină, că sunt mult mai greu de citit șapte rânduri cu litere mici decât un rând foarte mare”, a spus László Szabolcs.

Referitor la faptul că, în urmă cu câteva zile, mai multe fotografii realizate de un bărbat din Iași în municipiul Odorheiu Secuiesc au fost postate pe o rețea de socializare, fiind prezentat autoturismul Poliției Locale inscripționat pe o parte în limba maghiară, László Szabolcs a spus că încearcă să se creeze tensiuni interetnice.

Tags:
ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide