Polițistul Bogdan Gigină, înmormântat cu onoruri militare

Polițistul Bogdan Gigină, înmormântat cu onoruri militare
Publicat: 23/10/2015, 15:55

Aproape opt sute de persoane au mers să îl conducă pe ultimul drum pe polițistul Bogdan Gigină, la ceremonia religioasă, care a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” Udricani, fiind prezenți, alături de familie și colegi, șeful IGPR Petre Tobă, directorul general al Poliției Capitalei, Mihai Voicu, șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, Cristian Crai și subsecretarul de stat în MAI Florea Oprea.

La funeralii s-au adunat aproximativ 600 de colegi polițiști ai lui Bogdan Gigină, care au venit îmbrăcați în uniforme, cu motociclete sau cu mașinile de serviciu. Ei au adus flori și zeci de coroane cu mesaje pe care erau trecute serviciile din care aceștia fac parte.

Cortegiul funerar a fost deschis de mai multe mașini de poliție cu sirenele pornite, iar pe traseul spre Cimitirul Militar Ghencea 3 cei care l-au condus pe ultimul drum pe Bogdan Gigină au trecut prin fața sediului Poliției Rutiere din strada Udriște, dar și prin fața locuinței acestuia. Atât colegii motocicliști, cât și restul polițiștilor care au mers cu mașinile la cimitir aveau în geam fotografia colegului decedat.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al polițistului a fost adus la Cimitirul Militar Ghencea 3 învelit în drapelul național.

După procesiunea religioasă, un oficial al MAI a anunțat la microfon că polițistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul ofițerilor, fiind avansat la gradul de subinspector.

De asemenea, acesta a anunțat că Bogdan Cosmin Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de președintele Klaus Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial joi, fără a fi anunțată oficial, cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de președintele Iohannis și contrasemnată de premierul Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea nu a participat la funeraliile polițistului, dar surse din MAI spun că acesta a fost joi pentru scurt timp la capela unde a fost depus sicriul lui Bogdan Gigină.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al polițistului a fost purtat pe brațe de șase militari, iar când cortegiul a ajuns la locul în care tânărul a fost înmormântat, au fost trase salve de armă.

Agentul șef Dorin Codreanu, unul dintre cei mai experimentați motocicliști de la Brigada Rutieră, a spus, la înmormântarea lui Bogdan Gigină, că acesta făcea parte din generația mai tânără și învățase multe dintre secretele meseriei, pe care o făcea cu multă pasiune.

Întrebat dacă a face parte dintr-o coloană oficială presupune un risc în condițiile actuale de trafic, Codreanu a spus că risscul există în orice meserie, dar că în ceea ce îi privește pe colegii săi toți sunt expuși pericolelor indiferent dacă sunt pe motocicletă, mașina de serviciu sau în intersecții.

Codreanu spune că nu-și poate explica cum s-a produs tragedia.

„Nu îmi dau seama cum s-a întâmplat, din păcate singurul care ar putea să dea un răspuns este el (…) Există și posibilitatea ca Bogdan să fi greșit. Toți greșim”, a spus polițistul.

Acesta a apreciat că la momentul accodentului erau condiții grele – „vizibilitate redusă, carosabil umed, obstacole, condiții în care trebuie să fii atent la liniile de tramvai, la marcaje, suprafața pe care rulezi, pete de ulei, nisip și multe altele”.

Referitor la posibilitatea lui Gigină de a refuza misiunea, Dorin Codreanu a spus că decizia a stat la latitudinea motociclistului.

„El putea să decidă dacă este în stare să ducă la îndeplinire această misiune sau nu, având în vedere că avea și echipaj auto”, a declarat Dorin Codreanu.

Acesta a adăugat că în cazul în care în timp ce se află în timpul atribuțiunilor de serviciu motociclistul constată că timpul a devenit nefavorabil, acesta poate să decidă retragerea la bază.

„Un polițist poate intra în serviciu pe o vreme frumoasă, dar la un moment dat aceasta se poate schimba radical, atunci rămâne la latitudinea polițistului dacă își poate continua misiunea”, a mai explicat Codreanu.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit la spital, marți seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la rețeaua de gaze, pe strada Știrbei Vodă.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administrației și Internelor, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Joi, la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul București, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic”, a arătat Poliția Capitalei.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un alt polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost rănit după ce a căzut cu motocicleta în timp ce însoțea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul având loc în septembrie, în zona Pieței Victoriei.

Deși accidentuls-a produs în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.

Potrivit surselor citate, accidentul s-a produs în dimineața zilei de 21 septembrie, la intersecția Piața Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Polițistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroșat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecție după ce nu a oprit la semnalul „stop” al agentului care dirija circulația.

În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgență Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă și o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.

În urma accidentului în care a fost implicat polițistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului de miercuri seară coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ceilalți decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții Poliției Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

„Menționăm că toate circumstanțele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competența procurorilor. Întregul colectiv al Poliției Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment”, mai spun reprezentanții Poliției Capitalei.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Știrbei Vodă spun însă că mașina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

În cazul accidentului în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului București, care analizează în anchetă inclusiv faptul că acesta era într-un dispozitiv care îl însoțea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate