Ponta a venit la BNR pentru a discuta cu Isărescu, la discuție sunt Chițoiu și membrii conducerii ASF

Ponta a venit la BNR pentru a discuta cu Isărescu, la discuție sunt Chițoiu și membrii conducerii ASF
Publicat: 06/02/2014, 17:13
Actualizat: 31/10/2016, 23:58

Premierul Victor Ponta se află la sediul Băncii Naționale a României, unde are o discuție cu guvernatorul Mugur Isărescu, la care participă însă și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, precum și conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Joi, înainte de întrevederea cu șeful Guvernului, Isărescu a arătat că relația de cooperare dintre instituțiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizată cât mai repede din punct de vedere legal, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputațional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar.

„Legat de ASF. În mod npormal noi trebuie să avem un cadru de cooperare, care este cel european. La nivel europena este Comitetul Europena de Risc Sistemic, despre care am mai vorbit chiar în perioada în care era în formare ASF (…) Acest comitetul național de risc sistemic, de data asta, face parte BNR, ASF, și MFP. În trecut erau cele trei instituii de supraveghere care au dus ulterior la formarea ASF. Din păcate nu avem încă oprdonanța sau legea care să formalizeze acest lucru, dar în cadrul acestui CERS românesc, să-i zic așa, comitet româenesc de atacare a riscului pricipala preocupare este cea a schimbului de informații și de experiență, în măsura în care experineța supravegherii bancare este semnificativă pentru supravegherea pieței de capital, de exemplu. Și evaluarea riscului sistemic, în ce măsură o problemă pentru o zonă, cum este piața de capital, are implicații în sistemul bancar și ramificații care să ducă risc pentru tot sistemul financiar”, a spus Isărescu întrebat cum vede implicațiile pentru sistemul financiar al situației de la casa de brokeraj Harinvest, în care este implicată și divizia de brokeraj a unei bănci.

Întrebat dacă amânarea despăgubirii investitorilor de la Harinvest până la finalizarea anchetei demarată la cererea Autorității de Supraveghere Financiară nu ar putea să genereze neîncredere și în rândul deponenților în bănci care sunt asigurați de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, guvernatorul BNR a arătat că este de acord cu faptul că orice eveniment din domeniul poate genera un risc reputațional care să se extindă și în alte sisteme financiare.

La finele anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei în cazul fraudei și a interzis mai multor angajați să mai activeze pe piața de capital între 3 și 5 ani.

Sancțiunile au fost dispuse de ASF după ce autoritatea a identificat o serie de „aspecte de natură penală” la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat „organelor de cercetare penală”, în urma unui control în care a identificat și „nereguli în relația client-intermediar”.

Controlul s-a derulat în perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele măsuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activității Harinvest și aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzacții intermediate în prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontării, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care îl administrează, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoită să vândă acțiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizați din rezerva fondului de garantare.

ASF a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situația SSIF Harinvest.

Activitatea CNVM a fost preluată la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat în primele 11 luni din acest an tranzacții de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piață de 1,33%. Cele mai mari tranzacții au fost realizate cu produse structurate, operațiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlată de președintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), și alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) și Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA