Ponta: Contrasemnez un eventual decret al președintelui de retragere a decorației acordate lui Tokes

Ponta: Contrasemnez un eventual decret al președintelui de retragere a decorației acordate lui Tokes
Publicat: 18/08/2013, 22:15
Actualizat: 10/08/2019, 16:05

Premierul Victor Ponta a declarat că îl va informa, luni, în scris, pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

Prim-ministrul a arătat, duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, că președintele a primit o cerere de retragere a acestei decorații și că îi va transmite la rândul său o scrisoare președintelui arătându-și disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidențial de retragere.

„Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decorații și îl asigur că voi contrasemna și pentru retragerea decorației domnului Tokes”, a spus Ponta.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut, vineri, retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”. Într-o rezoluție adoptată vineri, la finalul lucrărilor celei de a XI-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru, participanții din țară și reprezentanții comunităților românești care trăiesc în afara frontierelor României au solicitat, printre altele, ca „extremiștilor” maghiari care „luptă prin toate mijloacele” împotriva țării și a românilor să le fie retrase distrincțiile care le-au fost acordate de statul român.

„Cerem ca extremiștilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincții ale statului român, să le fie retrase aceste distincții. Și aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României și românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincție trebuie să-i fie retrasă și facem apel la Administrația Prezidențială, în numele tuturor participanților la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, să-i fie retrasă această distincție lui Laszlo Tokes”, se arată în rezoluția citată.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie să vedem ce preț plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban și Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare națională, în așa fel încât să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, declara Laszlo Tokes, în prezența premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tușnad, unde s-a desfășurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ținutului Secuiesc.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

„Am început din păcate de puțină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intențiile noastre nimic de genul celor nefericit susținute din păcate de un cetățean român care nu-și merită calitatea de cetățean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, spunea Băsescu.

El adăuga că „probabil” va trebui analizat dacă un cetățean român poate avea un astfel de comportament.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Departamentul Politic, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?