Ponta despre lotul 3 Sibiu – Orăștie:Anul acesta îl vor face fără noi sume de bani din partea statului

Ponta despre lotul 3 Sibiu - Orăștie:Anul acesta îl vor face fără noi sume de bani din partea statului
Publicat: 04/04/2014, 21:08
Actualizat: 05/04/2014, 02:23

Întrebat, într-o conferință de presă, când va fi terminat lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, premierul Victor Ponta l-a întrebat, la rândul său, pe ministrul Transporturilor, Dan Șova, prezent în sală, iar acesta a răspuns că termenul este decembrie 2014, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Din păcate, compania care a executat, știți foarte bine, a avut o problemă tehnică pe șase kilometri unde s-a dărâmat dealul și în baza ultimelor negocieri și angajamente anul acesta vor face, fără acele noi sume de bani din partea statului român”, a spus Ponta.

Întrebat când va inaugura și acest tronson de autostradă, Victor Ponta a glumit răspunzând că în 16 noiembrie dimineața va face inaugurarea noii autostrăzi și făcând astfel trimitere la data alegerilor prezidențiale.

„Pe 15 noiembrie. Pardon. Pe 16 noiembrie o inaugurăm. 16 dimineața”, a spus Ponta râzând.

Contractul cu italienii de la Impregilo – Salini pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, cu o lungime de 22 kilometri, nu a fost reziliat de Compania de Drumuri, constructorii asumându-și finalizarea lucrării fără costuri suplimentare.

„Săptămâna trecută, Salini – Impregilo avea o serie de cereri inacceptabile și de atitudini contractuale inacceptabile pentru care noi am spus că ori se revine în limitele contractului și se termină acest contract cu rezolvarea alunecărilor de teren fără costuri suplimentare, așa cum a spus și Comisia Europeană, așa cum au stabilit și experții agreați de comun acord de către părți, în caz contrar urmând să reziliem. Până ieri, ora 12:00, și-au dat acceptul pentru cererile formulate de către Compania Națională de Autostrăzi”, declara, marți, ministrul Transporturilor, Dan Șova, într-o conferință de presă.

Constructorul și-a asumat finalizarea a 16 kilometri neafectați de alunecările de teren la 15 iulie, urmând ca la jumătatea lunii noiembrie să fie încheiate lucrările pentru diferența de 6 kilometri cu probleme, fără costuri suplimentare pentru CNADNR, potrivit sursei citate.

Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane euro.

CNADNR a inaugurat la finele anului trecut loturile 1,2 și 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, realizate în urma unei investiții totale de 1,46 miliarde lei (326,5 milioane euro), fără TVA.

Directorul CNADNR, Narcis Neaga, declara în decembrie că tronsonul trei va fi deschis în septembrie 2014, deoarece pe acest lot au apărut „probleme tehnice grave”, respectiv alunecări de teren.

Ministrul Transporturilor declara recent că acordul pentru acest lot ar putea fi reziliat dacă Impregilo – Salini nu vor accepta să finalizeze lucrările în bugetul contractat inițial.

Dan Lungu, [email protected]