Ponta, la semnarea programului „Internet în școala ta”, intrat în atenția procurorilor: „Am venit aici să văd o minune românească”

Publicat: 23/02/2015, 11:37
Actualizat: 23/02/2015, 14:49

În decembrie 2013, premierul Victor Ponta a luat parte la semnarea contractului pentru implementarea proiectului „Internet în școala ta” și l-a descris drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De șapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003, în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcția, am auzit și despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbește și toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, și ministrului Educației, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Și am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul și că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta.

Întrebat de o jurnalistă de ce se semnează un alt contract cu o companie care „a ajuns la acum la Parchet”, Ponta a replicat: „Doamnă, toți suntem la Parchet în țara asta”. „Fiind vorba de fonduri europene, trebuie să urmăm o procedură. Eu habar n-am cine a câștigat și cine a mai participat la această procedură. Știu doar că s-au respectat absolut toate cerințele solicitate de legislația europeană, știu că au fost și contestații și tot, deci semnăm. În rest, cine e la Parchet, v-am zis, toți suntem la Parchet, mai puțin am văzut că astăzi cei care erau cu Rudel Obreja au scăpat. Poate îi trimite și pe dânșii să lucreze tot cu cine trebuie. Deci, ăsta e răspunsul: procedurile le facem conform legislației europene și cine câștigă, cine pierde, îmi pare rău, dar nu mă întreabă nimeni”, a declarat atunci premierul României.

Totodată el a afirmat că nu știe cine a participat la respectiva licitație: „Am încredere totală în organele penale că îi vor sancționa pe cei răi și îi vor disculpa pe cei buni. Ideea e următoarea: noi nu putem decide cui vrem să dăm un contract, lui X sau lui Y. Nici nu știam până în acest moment, când am ajuns și am văzut, nici nu știam cine a participat la licitație, nu e treaba mea. Da? Restul, dacă vreți să vă certați cu vreo firmă privată, e liber, nu e nici o problemă. Dar nu cu noi, că noi nu putem să dăm cui ne dorim noi sau cui nu dorim…”

Luni, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut percheziții la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparține lui Alexandru Ghiță, fratele deputatului Sebastian Ghiță, și la SC Avitech Co. SRL, ambele din orașul Voluntari.

Avitech co. SRL este, alături de liderul de asociere Omnilogic SRL, câștigătoarea licitației pentru programul „Internet în școala ta” derulată de Ministerul Educației Naționale în 2013. Având ca obiect conectarea la internet broadband a școlilor din zona rurală și urbană, contractul a fost finanțat în cea mai mare parte prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice și cofinanțat, în proporție de 15%, de la bugetul de stat.

Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anunțului de atribuire publicat în Sistemul Național de Achiziții Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. În acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorității contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menționat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”