Ponta, la semnarea programului „Internet în școala ta”, intrat în atenția procurorilor: „Am venit aici să văd o minune românească”

Redactor:
Diana Marcu
Ponta, la semnarea programului „Internet în școala ta", intrat în atenția procurorilor: „Am venit aici să văd o minune românească"

În decembrie 2013, premierul Victor Ponta a luat parte la semnarea contractului pentru implementarea proiectului „Internet în școala ta” și l-a descris drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De șapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003,  în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcția, am auzit și despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbește și toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, și ministrului Educației, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Și am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul și că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta.

Întrebat de o jurnalistă de ce se semnează un alt contract cu o companie care „a ajuns la acum la Parchet”, Ponta a replicat: „Doamnă, toți suntem la Parchet în țara asta”. „Fiind vorba de fonduri europene, trebuie să urmăm o procedură. Eu habar n-am cine a câștigat și cine a mai participat la această procedură. Știu doar că s-au respectat absolut toate cerințele solicitate de legislația europeană, știu că au fost și contestații și tot, deci semnăm. În rest, cine e la Parchet, v-am zis, toți suntem la Parchet, mai puțin am văzut că astăzi cei care erau cu Rudel Obreja au scăpat. Poate îi trimite și pe dânșii să lucreze tot cu cine trebuie. Deci, ăsta e răspunsul: procedurile le facem conform legislației europene și cine câștigă, cine pierde, îmi pare rău, dar nu mă întreabă nimeni”, a declarat atunci premierul României.

Totodată el a afirmat că nu știe cine a participat la respectiva licitație: „Am încredere totală în organele penale că îi vor sancționa pe cei răi și îi vor disculpa pe cei buni. Ideea e următoarea: noi nu putem decide cui vrem să dăm un contract, lui X sau lui Y. Nici nu știam până în acest moment, când am ajuns și am văzut, nici nu știam cine a participat la licitație, nu e treaba mea. Da? Restul, dacă vreți să vă certați cu vreo firmă privată, e liber, nu e nici o problemă. Dar nu cu noi, că noi nu putem să dăm cui ne dorim noi sau cui nu dorim…”

Luni, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut percheziții la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparține lui Alexandru Ghiță, fratele deputatului Sebastian Ghiță, și la SC Avitech Co. SRL, ambele din orașul Voluntari.

Avitech co. SRL este, alături de liderul de asociere Omnilogic SRL, câștigătoarea licitației pentru programul „Internet în școala ta” derulată de Ministerul Educației Naționale în 2013. Având ca obiect conectarea la internet broadband a școlilor din zona rurală și urbană, contractul a fost finanțat în cea mai mare parte prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice și cofinanțat, în proporție de 15%, de la bugetul de stat.

Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anunțului de atribuire publicat în Sistemul Național de Achiziții Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. În acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorității contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menționat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziției.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are de fapt Gigi Becali! Îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce vă...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodia care câștigă bani în aceste zile
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×