Ponta mai are de așteptat pentru verdictul privind excluderea din profesie: „Păcat că Baroul e folosit de doamna Macovei ca să mai dea presa știri cu ea”

Publicat: 31/08/2016, 18:10
Actualizat: 11/10/2016, 11:32

În urma solicitării europarlamentarului Monica Macovei ca fostul premier Victor Ponta să fie exclus din profesie, pe motiv că acesta a intrat în avocatură doar pe baza diplomei de doctor în Drept, fără să susțină examenul de specialitate, Baroul București a discutat miercuri cazul. La ședință a fost prezent și Ponta, care a declarat la sosirea sa la Barou că „e păcat că o instituție respectabilă ca Baroul București este folosită politic de Monica Macovei”. La finalul întrevederii, fostul prim ministru a ținut să specifice că a uzat de dreptul la apărare, ca a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate și a reiterat că tot ceea ce face Macovei este să se folosească de Barou ca să mai apară în presă.

„În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc foarte bine prevederile legale, nu aveam nevoie să-i conving eu, aveau textele în față și cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt destul de clare. Încă o dată, mi-am exprimat și în interior și îmi exprim și aici regretul că instituții care n-au legătură cu politica, și Baroul n-are nicio legătură cu politica, e o instituție democratică pentru un alt scop, e folosit de doamna Macovei ca să mai dați dumneavoastră știri cu ea. Alte argumente în fața baroului decât legea nu se aduc niciodată. În fața oamenilor din barou se aduc argumente legale. Și argumentele legale sunt clare și evidente pentru specialiștii în drept. În rest, politica e politică”, a spus Victor Ponta la finalul discuțiilor.

La rândul său, decanul Baroului București, Ion Dragne, a precizat că dezbaterile vor fi reluate pe 6 septembrie și că Ponta „și-a susținut poziția în apărare și a răspuns la întrebări”, chiar dacă nu era obligatoriu să fie prezent la ședință. Întâlnirea de pe 6 septembrie va fi doar cu Monica Macovei, iar o decizie finală va fi luată în momentul în care Consilul va fi pe deplin lămurit în toate aspectele, a mai spus Dragne. „Decizia de primire în profesie poate fi revocată sau nu, în funcție de concluziile Consiliului”, a conchis decanul Baroului.

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis Baroului București o scrisoare prin care solicită reprogramarea pentru data de 5 septembrie a participării acesteia la ședința în care se discută excluderea lui Victor Ponta din avocatură.

„Dacă domnul Ponta se va prezenta, urmează să ascultăm punctul domniei sale de vedere și să decidem în raport de elementele pe care le avem. Putem decide să îl audiem pe domnul Ponta și să amânăm, ca să o putem audia și pe doamna Macovei sau putem să luăm o decizie pur și simplu. Orice este posibil. Doamna Macovei ar urma să fie audiată la solicitarea domniei sale. Procedura noastră nu ne obligă să audiem părțile pentru că aici este o situație strict de interpretare. Nu este o situație de fapt pe care să o urmărim prin martori, dar, ca formă de curtoazie, fiind vorba de doi avocați care unul a fost ministru și altul prim-ministru, am decis în Consiliu și la solicitarea doamnei Macovei să o ascultăm și ascultând-o pe doamna Macovei era normal să îl invităm și pe domnul Ponta pentru că este un principiu de drept”, a declarat avocatul Daniel Fenechiu, membru al Consiliului Baroului București.

Monica Macovei a transmis, luni, Baroului București o scrisoare prin care solicită reprogramarea participării la ședința Consiliului Baroului București pentru data de 5 septembrie. Motivul solicitării este dat de faptul că europarlamentarul susține miercuri, într-o ședință extraordinară a Comisiei LIBE a Parlamentului European, proiecte la care este raportor PE. La ședința de miercuri au fost invitați atât Monica Macovei, cât și Victor Ponta, însă prezența lor este facultativă.

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educației i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea „imediată” a social-democratului din Baroul București: „Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, așa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul București”, a explicat atunci Monica Macovei.

În solicitarea adresată decanului Baroului București, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer