Ponta: Unii oficiali maghiari sunt o rușine pentru valorile UE

Ponta: Unii oficiali maghiari sunt o rușine pentru valorile UE
Publicat: 16/09/2015, 00:26
Actualizat: 16/09/2015, 08:17

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari – dar citiți relatarea de mai jos și veți înțelege indignarea pe care o simt, ca om și cetățean european, față de mentalități și atitudini pe care Europa le-a vazut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care guvernul ungar a reacționat la criticile liderilor europeni față de modul în care Ungaria a gestionat problema migranților.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceștia sunt o rușine pentru valorile UE.

„Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!”, mai spune premierul.

Victor Ponta spune că „sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!”

„Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, conchide șeful Executivului.

Ponta face trimitere la informațiile potrivit cărora ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a catalogat „extremiste” declarațiile făcute de Gianni Pitella, liderul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni, care a comparat măsurile antiimigrație luate de Guvernul Ungariei cu perioada nazistă.

„Declarațiile extremiste făcute de domnul Gianni Pitella sunt incorecte”, a reacționat șeful diplomației ungare, citat de MTI. Pitella afirmase că „gardul metalic construit de Ungaria pare o revenire pe vremea lui Hitler”. Peter Szijjarto le-a cerut socialiștilor europeni să înceteze „campania de minciuni” la adresa Ungariei.

Pe de altă parte, tot marți, MAE precizează, referitor la poziția ministerului ungar de externe față de declarațiile lui Victor Ponta, că maniera de acțiune a părții ungare este inadmisibilă și că se încearcă distragerea atenției de la aspectele de fond ale problemei migranților.

MAE român precizează, într-un comunicat de presă remis luni seara MEDIAFAX, că întrevederea dintre reprezentanții ministerului ungar de externe și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Budapesta a avut loc la solicitarea părții române, care a dorit să ceară lămuriri legate de intenția Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră

Cu acest prilej, precizează MAE român, partea ungară a informat asupra nemulțumirii legate de o declarație a premierului Victor Ponta privind maniera de tratare a solicitanților de azil de către autoritățile ungare, aspect comunicat ulterior și la nivel public de partea ungară. Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacție similară față de toți liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranților de către autoritățile ungare.

„Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acționa a părții ungare, astfel cum a rezultat din acțiunile și mesajele de astăzi, este inadmisibilă și contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acțiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenția de la aspectele de fond ale problematicii migranților și de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară. MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări”, se arată în comunicat.

Reacția părții ungare a avut la baza declarațiile de luni ale premierului Victor Ponta.

Premierul a declarat luni, la Târgu-Jiu, că, în prezent, capacitatea logistică a României nu permite primirea a mai mult de 1.700 de imigranți și că, dacă va putea, România va primi mai mulți refugiați, dar nu vrea ca aceștia „să fie tratați cu bâta”, cum fac vecinii unguri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×