Ponta: Vă rog și vă propun să ne gândim ce țară dorim să construim

Ponta: Vă rog și vă propun să ne gândim ce țară dorim să construim
Publicat: 24/01/2013, 11:55
Actualizat: 26/03/2019, 00:45

Premierul Victor Ponta i-a rugat, joi, la Iași, pe români să se gândească nu doar la ce țară au moștenit, ci mai ales la ce țară își doresc să construiască acum și la ce țară „vor să lase celor care vin după ei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Victor Ponta a spus, în discursul susținut pe scena amplasată în Piața Unirii din Iași, că în fiecare an a venit aici „pentru a aduce un omagiu” celor care în urmă mai mult de 150 de ani au înfăptuit unirea principatelor.

„Îi salut pe cei care vin în fiecare an la Iași, indiferent de vreme bună sau rea, indiferent de cine se află aici pe scenă, tocmai pentru a arăta că sunt români, pentru a se bucura de Unire”, a afirmat Ponta.

De asemenea, premierul le-a propus celor prezenți să se gândească la ce țară vor să lase urmașilor lor.

„Vă rog și vă propun tuturor celor prezenți, celor care în orașe, sate se gândesc la viitor, să vorbim, să ne gândim nu doar ce țară am moștenit și mai ales ce țară ne dorim să construim acum și ce țară vrem să lăsăm celor ce vin după noi”, a mai spus Ponta.

Ulterior, el le-a urat „La mulți ani” celor prezenți.

„Îmi doresc ca în România 24 ianuarie, 1 decembrie să fie în mintea și în acțiunea noastră în fiecare din cele 365 de zile ale unui an”, a încheiat Ponta.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început în jurul orei 9.00, cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piața Unirii din Iași urcând Maria Dragomiroiu, Petrică Mâțu Stoian, Veta Biriș, Laura Lavric, Zinaida Julea și Nicolae Hlib.

La festivitățile oficiale, care au început la ora 10.00 cu intonarea imnului național, au participat premierul Victor Ponta, președintele Senatului, Crin Antonescu, șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precum și mai mulți miniștri, între care Daniel Constantin, Varujan Vosganian și Liviu Dragnea.

De asemenea, au fost prezenți primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, dar și șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței, și prefectul Romeo Olteanu.

Premierul Victor Ponta a ajuns în Piața Unirii din Iași în jurul orei 9.45, fiind însoțit de reprezentanți locali ai PSD și PNL. Ulterior, Ponta a mers să discute cu oamenii prezenți în Piața Unirii, iar unul dintre participanți i-a spus: „Dați-ne salarii și pensii că avem parte doar de scumpiri”, moment în care primarul Gheorghe Nichita a încercat să-l îndepărteze pe bărbat și le-a spus oamenilor că se vor întoarce să discute cu ei după discursuri.

Oficialitățile prezente la evenimente au ținut discursuri pe scena amplasată în Piața Unirii din Iași, apoi au coborât și s-au prins în Hora Unirii, alături de miile de persoane prezente la manifestări.

De la ora 11.00, după manifestările oficiale, va continua momentul folcloric, iar de la ora 12.00, tot în centrul orașului, primăria va oferi 5.000 de porții de fasole, precum și vin fiert.

În cursul serii vor avea loc retragerea cu torțe a militarilor pe bulevardul Ștefan cel Mare al municipiului, după care în Piața Palatului Culturii este programat un concert susținut de Zdob și Zdub, Iris și Ruby.

Circulația mijloacelor de transport prin centrul orașului este oprită joi, pe toată durata desfășurării evenimentelor din Piața Unirii.

Președintele Traian Băsescu nu va participa în cursul zilei de joi la ceremoniile organizate la Iași și la Focșani pentru sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea.