Precizările MAE, după declarațiile controversate ale premierului în problema autonomiei maghiarilor

Precizările MAE, după declarațiile controversate ale premierului în problema autonomiei maghiarilor
Publicat: 12/01/2018, 18:17

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autoritățile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie. Declarațiile făcute de prim-ministrul României atrag atenția asupra responsabilității pe care o au autoritățile centrale și locale din țara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valențe etnice, anti-maghiare și punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituționale și de drept din România, stat unitar, suveran și indivizibil”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că dezbaterea în spațiul public pe acest subiect survine în contextul în care inițiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluției comune a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

„Aceste demersuri, pe o temă care ține strict de ordinea constituțională a României și asupra căreia s-au pronunțat anterior atât factorii politici cât și instanța constituțională din România, nu contribuie la menținerea unui spirit de conviețuire interetnică armonioasă și nici la progresul în relația bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanțiale adoptate de-a lungul timpului de autoritățile române în beneficiul persoanelor aparținând minorității maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România și-l menține și pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România își propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora”, se arată în documentul citat.

De asemenea, MAE își exprimă încrederea că relațiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentați de Tratatul politic de bază și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI și se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunțat împotriva oricărui dialog privind autonomia Ținutului Secuiesc, anunță ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Recentele declarații făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunității maghiare sunt „total inacceptabile și incompatibile cu valorile europene și cu situația secolului 21”, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Declarația care a stârnit indignarea Budapestei a fost făcută de Tudose într-o intervenție la Realitatea.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului