Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent

Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent
Publicat: 03/12/2012, 16:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:33

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent, el era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, iar momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării MCV.

În opinia lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului.

„Cred că agenda Justiției a stagnat și s-a produs o pierdere a tempo-ului în care se lucra. Acest semnal de stagnare a fost dat prin amânarea intrării in vigoare a Codului de procedură civilă, după ce, în primavara acestui an, CSM aprobase intrarea in vigoare la 1 septembrie printr-o hotărâre luată cu o largă majoritate, votată «pentru» inclusiv de actualul ministru (Mona Pivniceru, fost membru CSM-n.r.)”, a declarat Cătălin Predoiu, care a deținut portofoliul Justiției din 29 februarie 2009 până în 7 mai 2012.

Predoiu a explicat faptul că decizia de implementare a Codului de procedură civilă a fost precedată de câteva ședințe cu președinții curților de apel, „în care s-a susținut aproape unanim măsura și data intrării in vigoare, cu două, trei excepții”.

„Este un argument subțire pentru amânare faptul că nu toate instanțele s-au organizat pentru a asigura săli de consilii sau nu au avut posibilitatea obiectivă să o facă, prevederea respectivă fiind susceptibilă de a intra în vigoare ulterior. Repet, dincolo de aspectul tehnic, regretabil este că măsura amânării a dat un anumit semnal, a resuscitat o anumită «mentalitate» a tergiversării, a «baterii pasului pe loc» și lamentărilor permanente, pe marginea lipsurilor materiale”, a susținut Predoiu.

Potrivit acestuia, lipsuri materiale sunt în orice sistem, de la cel sanitar la cel al armatei, de la educație la sistemul judiciar, dar ele sunt agravate de lipsa de management și de voința de a le învinge.

„Sistemul judiciar era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Strategiei de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public. Ministrul trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului. Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent”, a afirmat Predoiu.

Întrebat despre faptul că sistemul judiciar nu ar fi fost suficient pregătit pentru Codul de procedură civilă, fostul ministru Predoiu a arătat că sunt deja ani de când e publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură civilă, iar parte din prevederile sale sunt cuprinse în Legea „micii reforme”, în aplicare din septembrie 2010.

„În fine, foarte multe prevederi sunt similare celor din codul în vigoare. Reafirm ca sistemul judiciar este capabil să pună în vigoare codul chiar și cu personalul existent, dacă se apasă puțin «pedala de accelerație», dacă există un surplus de angajament din partea magistraților și a grefierilor. Punerea în vigoare a Codului de procedura civilă este benefica pentru actul de Justiție. Sper să nu existe un nou termen de amânare în 2013”, a punctat Predoiu.

Cât despre agenda Justiției în 2013, Cătălin Predoiu a arătat că sistemul trebuie să primească de la minister semnale limpezi cu privire la direcția în care se merge și calendarul implementării măsurilor, și de la Guvern angajament politic privind asigurarea finanțării.

„Rămâne ca programele și proiectele elaborate în timp – Strategia de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public, Strategia Națională Anticorupție, MCV și Recomandările din rapoarte, programul de dezvoltare a infrastructurii logistice cu bani de la Banca Mondială, Strategia de reformă în penitenciare, proiectele de lege privind reformarea personalului de specialitate, a sistemului de expertize criminalistice, a sistemului de executare a pedepselor, etc – să fie continuate într-un ritm rapid. Știu că nu e simplu, dar îmi exprim speranța că se va progresa, pentru că este posibil cu ceva resurse în plus și puțină bunăvoință”, a conchis fostul ministru al Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!