Prefectul de Suceava îi scrie premierului Victor Ponta despre situația de blocaj din Rădăuți

Prefectul de Suceava îi scrie premierului Victor Ponta despre situația de blocaj din Rădăuți
Publicat: 14/05/2015, 10:55
Actualizat: 14/05/2015, 20:53

Harasim a declarat corespondentului MEDIAFAX că a transmis premierului Victor Ponta o informare care conține tot istoricul situației municipiului Rădăuți, rămas fără conducere după ce primarul Aurel Olărean a fost suspendat, fiind arestat la domiciliu, Consiliul local este dizolvat, iar mandatul secretarului Consiliului local s-a încheiat în 27 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul prezintă în informare toate demersurile pe care le-a făcut către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Autorității Electorale Permanente, el solicitând, pe rând, organizarea de alegeri parțiale pentru Consiliul local, iar după ieșirea din termen, găsirea unei soluții legale pentru numirea provizorie a unui primar și viceprimar, prin modificarea, prin ordonanță de urgență, a Legii administrației publice locale.

Harasim a spus că, în prezent, blocarea activității instituției are repercusiuni pe termen imediat, mediu și lung asupra salariaților, a bugetului, cum ar fi penalitățile, majorări pentru întârzieri la plata angajamentelor, iar cel mai important, faptul că nu se pot asigura serviciile curente care intră în sarcina instituției.

Totodată, tot din cauza acestui blocaj, aproximativ 200 de salariați ai Primăriei nu și-au primit salariile, existând, în același timp, probleme la Spitalul Municipal din Rădăuți, care a rămas fără conducere din 10 mai.

Prefectul a spus că salariații din Primăria Rădăuți vor să organizeze joi un protest la sediul primăriei, el urmând să meargă în zonă pentru a discuta cu aceștia.

Constantin Harasim a precizat că prin această scrisoare îl roagă pe premierul Victor Ponta „să dispună cu celeritate rezolvarea acestei probleme de blocaj a municipiului Rădăuți”.

Prefectul de Suceava a înaintat, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Afacerilor Interne și Secretariatului General al Guvernului, o adresă prin care solicită urgentarea promovării unui proiect de act normativ, o ordonanță de urgență, privind completarea art. 55 alin.(8) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001 astfel încât să poată fi numite temporar două persoane care să preia atribuțiile de primar și viceprimar.

Situația de la Rădăuți a fost semnalată ministrului Afacerilor Interne și de senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, care, printr-o interpelare, a atras atenția ministrului Gabriel Oprea că la Rădăuți salariații primăriei, profesorii, polițiștii locali și angajații spitalului municipal nu-și pot primi salariile.

Primăria Rădăuți a rămas, din 27 aprilie, fără conducere după ce mandatul primarului ales al municipiului, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru fapte de corupție, este suspendat din septembrie 2014, Consiliul Local al Municipiului Rădăuți a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească definitivă, iar mandatul secretarului interimar al Primăriei municipiului, Adrian Onciul, transferat de la Primăria Marginea, singurul care mai avea dreptul să semneze documentele importante pentru funcționarea primăriei, a expirat în 27 aprilie. Oricum, Onciul avea atribuții limitate, respectiv doar de gestionare a treburilor curente.

„După această dată, o problemă deosebită este cea a ordonatorului de credite, cel care trebuie să semneze plățile. Nu există un angajat al Primăriei căruia să-i fi fost delegate astfel de atribuții”, preciza senatorul liberal Gheorghe Flutur.

O situație deosebit de gravă se înregistrează și la Spitalul municipal Rădăuți privind plata salariilor celor 420 de angajați, după ce mandatul provizoriu al managerului a încetat la data de 10 mai 2015, iar directorul medical și-a dat demisia, un blocaj fiind înregistrat și în ceea ce privește plata facturilor pentru lucrările de investiții aflate în derulare, emiterea certificatelor de naștere, de deces sau de căsătorie, a documentelor de urbanism în Rădăuți.

Consiliul Local al municipiului Rădăuți a fost dizolvat, la sfârșitul lunii martie, prin hotărâre judecătorească definitivă.

De la suspendarea lui Olărean, în septembrie 2014, după arestarea sa, până la dizolvarea Consiliului Local, funcția de primar a fost asigurată de viceprimar. După dizolvarea CL Rădăuți, consilierii locali, inclusiv viceprimarul cu atribuții de primar, au pierdut mandatul.

Tribunalul Suceava a decis, în 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a Consiliului Local Rădăuți și a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a CL, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în ședință, deși a fost convocat conform prevederilor legale.

Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul. Astfel, Curtea de Apel Suceava a menținut, în 31 martie, decizia Tribunalului Suceava, iar Consiliul Local Rădăuți a fost dizolvat de drept.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?