Premieră pentru județul Vaslui. Mandatul unui primar a fost validat, deși a fost reținut pentru fraudarea votului

Premieră pentru județul Vaslui. Mandatul unui primar a fost validat, deși a fost reținut pentru fraudarea votului
Publicat: 18/10/2020, 20:59
Actualizat: 18/10/2020, 22:11

Se înregistrează o premierã pentru judetul Vaslui, aceea că mandatul unui primar a fost validat, deși a fost reținut pentru fraudarea votului

Judecătoria Bârlad a decis pe 13 octombrie validarea în funcţie a candidatului care a câştigat alegerile în comuna Ibăneşti- Benone Pletea (52 ani), primarul care se află la conducerea comunei de 20 de ani. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, Benonone Pletea (PSD) a obţinut 518 voturi, în timp ce contracandidata acestuia de la PNL a adunat 212 voturi.

Benone Pletea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, instigare la fals şi uz de fals

În urmă cu o  săptămână, edilul Benone Pletea, alături de viceprimarul Ionel Iacomi, şi alţi cinci complici au fost încătuşaţi şi puşi sub acuzare pentru fraudă electorală. Reţinut pentru 24 de ore, alături de viceprimarul comunei, preşedintele secţiei de votare, un medic de familie şi soţia acestuia, respectiv, două cadre medicale ale spitalului din Bârlad, Benone Pletea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, instigare la fals şi uz de fals.

Atât instanţa de Jjudecată, cât şi Prefectura Vaslui au invocat că persoana în cauză, până la soluţionarea definitivă a procesului, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Contracandidata primarului şi PNL au contestat hotărârea de validare a Judecătoriei Bârlad, o decizie definitivă urmând a fi pronunţată zilele următoare de instanţa de control judiciar.

Cum s-a produs depistarea?

Mai mulţi localnici au sesizat faptul că s-au trezit pe 27 septembrie cu urna mobilă la poartă, deşi nu au solicitat acest lucru. Ba mai mult, sătenii s-au plâns că reprezentanţii secţiei de votare, desemnaţi să meargă cu urna mobilă prin sat, le-au dat indicaţii pe cine să voteze, deşi ei aveau altă opţiune. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigaţii criminale, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, avea să se descopere cum o comună mică avea să înregistreze mai multe voturi cu urna mobilă decât municipiile şi comunele mari din judeţ.
jus

Aproximativ 10% din voturile înregistrate în comuna Ibăneşti au fost exprimate prin intermediul urnei mobile. Potrivit anchetatorilor, primarul Pletea a pus la cale un întreg mecanism. Cu o zi înainte de desfăşurarea alegerilor, pe 26 septembrie, Benone Pletea şi viceprimarul Ionel Iacomi au completat mai multe cereri în numele persoanelor la care urmau să se deplaseze membrii secţiilor de votare pe care ulterior le-au predat preşedinţilor celor trei secţii de votare din comună.

Adeverinţe medicale eliberate în fals

În total, edilul a completat 81 de astfel de cereri, fără a avea acordul persoanelor în cauză şi fără ca acestea să aibă cunoştinţă de acest lucru. Pentru a crea aparenţa de legalitate, toate cererile pentru urna mobilă aveau ataşate şi adeverinţe medicale care atestau că persoanele respective nu se pot deplasa la secţia de votare. În urma cercetărilor desfăşurate, procurorii au stabilit că pentru a face rost de adeverinţe medicale, primarul a apelat la o asistentă medicală de la Secţia Psihiatrie a spitalului din Bârlad, căreia i-a prezentat acesteia un tabel cu numele şi datele votanţilor. Ulterior, adeverinţele medicale eliberate în fals au fost transmise, prin intermediul unui brancardier al spitalului, unui medic de familie, care le-a şi parafat. Potrivit anchetatorilor, primarul Pletea a plătit pentru remiterea documentelor medicale false, însă nu au menţionat cuantumul sumei.

Benone Pletea este cunoscut pentru că, în 2008, a fost dat afară din examenul de Bacalaureat după ce a fost prins copiind. Cu un an înainte, el a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă falsă care atesta că a absolvit Academia de Studii Economice, în ciuda faptului că el terminase numai 10 clase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...