Premierul Dăncilă: Încurajez cât mai mulți români din diaspora să se întoarcă sau să dezvolte afaceri în țară

Premierul Dăncilă: Încurajez cât mai mulți români din diaspora să se întoarcă sau să dezvolte afaceri în țară
Publicat: 28/09/2019, 20:58

Șeful Executivului le-a prezentat celor din comunitatea românească de la New York evoluțiile și potențialul de dezvoltare ale României, informează Guvernul, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

Premierul a subliniat că România este dinamică, ofertantă și i-a încurajat pe românii din diaspora să se întoarcă acasă sau să dezvolte afaceri în țară.

Dintre programele dezvoltate de Guvern, șeful Executivului a menționat Diaspora Start-up, finanțat din fonduri europene, și Start-UP Nation, finanțat din fonduri guvernamentale, care oferă oportunități de întoarcere în țară și de valorificare a abilităților profesionale și antreprenoriale.

O altă oportunitate o reprezintă finanțările nerambursabile pe care Guvernul României, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, le alocă pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în diaspora.

Totodată, premierul a arătat că Guvernul acționează pentru promovarea și respectarea drepturilor românilor din afara granițelor, context în care autoritățile statului pregătesc organizarea și desfășurarea în condiții cât mai bune a scrutinului prezidențial din această toamnă, potrivit sursei citate.

La nivelul Guvernului a fost adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, iar pentru românii din diaspora, votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara granițelor, astfel încât aceștia să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral.

„Pledez pentru încredere într-un viitor pe care să îl construim împreună, la care să participe românii de acasă și dumneavoastră, cei de aici, pornind de la realitățile prezentului”, a subliniat Viorica Dăncilă, conform sursei menționate.

Reprezentanții comunității românești au apreciat demersurile Guvernului pentru promovarea și păstrarea valorilor și tradițiilor naționale, a identității și a limbii române în comunitățile din diaspora și au subliniat că vor continua să acționeze pentru consolidarea relației dintre România și Statele Unite.