Premierul Tsipras, la București: „Noi, statele balcanice, stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, nu pe baza agendei stabilite undeva de un terț”

Premierul Tsipras, la București: Noi, statele balcanice, stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, nu pe baza agendei stabilite undeva de un terț
Publicat: 24/04/2018, 21:44

„Este a treia reuniune a acestui format care și-a dovedit utilitatea și valoarea adăugată în promovarea obiectivelor noastre comune în regiune. Apreciez rolul Serbiei ca factor de stabilitate în Balcanii de Vest și contribuția pozitivă în procesul de cooperare și reconciliere și îl asigur de tot sprijinul nostru în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Viorica Dăncilă după întrevederea cu președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, și cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov.

Ea a mai spus că România va sprijini Bulgaria în contextul preluării președinției Consiliului UE și a afirmat că Grecia este un partener cheie pentru România în regiune.

„Dorim să impulsionăm relația bilaterală, colaborarea noastră pe plan bilateral, regional și european. Acest format de consultări oferă o bună oportunitate pentru consolidarea dialogului și identificarea modalităților de cooperare în regiunea sud-est europeană, în special din punct de vedere al dezvoltării economice. Am discutat despre cooperarea economică, despre proiecte concrete pe care cele patru state le pot dezvolta, despre formatul 16+1, despre o întâlnire în care să concretizăm proiectele pe care astăzi le-am avut doar în discuție”, a adăugat premierul român.

La rândul său, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a cerut sprijin pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

„Serbia fiind singura care nu este încă membră UE, este foarte important să beneficiem de sprijinul României, Bulgariei și Greciei în calea europeană a Serbiei. Serbia, la rândul său, va face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta aceste țări prietene Vom accepta un sprijin și mai puternic din partea Bucureștiului, Atenei și Sofiei pe calea noastră europeană. Vrem să ne ajutați, pentru că, dacă am fi în locul dvs, v-am ajuta. Vrem să devenim stat membru al UE, dar fără sprjinul dvs. solid nu am putea face acest lucru. Sunt încântat de rezultatele concrete pe care le-am înregistrat astăzi”, a spus Vučić.

El a precizat că au fost discutate proiecte concrete, printre care autostrada dintre Moravița – Timișoara construcția unei autostrăzi care să lege Serbia de Bulgaria, posibilități de modernizare a căilor feroviare către granița bulgară, precum și modalități de îmbunătățire a infrastructurii digitale și modalități de îmbunătățire a cooperării cu aceste state ale UE.

„Aș dori să felicit prim-ministrul României pentru noua poziție ocupată și avem alături de noi un prim-ministru femeie, în formatul nostru. Pe parcursul dimineții am fost la Ljubljana, unde a demarat de-o manieră activă cooperarea pe tema problemelor balcanice, începând cu discuții pregătitoare pentru întâlnirea în format 16+1, care va avea loc la Sofia și, asemenea, am avut ocazia să recunoaștem toate evoluțiile pozitive din Balcanii Occidentali. Îmi amintesc o întâlnire din 2003, de acum 15 ani, care a avut loc la Salonic, care a plasat pe agendă problema Balcanilor de Vest și a sprijinit procesul de integrare din Balcanii de Vest. Cu un an în urmă, Bulgaria a subliniat încă o dată nevoia de a aduce pe agenda europeană problema Balcanilor Occidentali și împreună cu colegii mei din România și Grecia trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a duce statele din această zonă înapoi în familia europeană”, a spus și premierul bulgar, Boiko Borisov.

La rândul său, premierul elen, Alexis Tsipras, a spus că scopul întâlnirilor îl reprezintă cooperarea pentru a putea asigura pacea, stabilitatea și securitatea în regiune.

„Cu toții suntem foarte conștienți de faptul că Balcanii sunt o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase. O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel național, războaie, însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare și suntem aici pentru a face față acestor provocări și cred că este foarte important să avem la dispoziție această instituție de cooperare la nivel cvadrilaterală între cele patru țări. Noi, statele balcanice, suntem chemate să stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, cetățenilor noștri, și nu pe baza agendei stabilite undeva în altă parte, de un terț. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea și să transformăm această cooperare într-o inițiativă permanentă într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de globalizare. Asta înseamnă că trebuie să cooperăm îndeaproape și să beneficiem la maximum de toate posibilitățile care ni se întind”, a afirmat și Alexis Tsipras.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021