Premierul Tsipras, la București: „Noi, statele balcanice, stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, nu pe baza agendei stabilite undeva de un terț”

Premierul Tsipras, la București: Noi, statele balcanice, stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, nu pe baza agendei stabilite undeva de un terț
Publicat: 24/04/2018, 21:44

„Este a treia reuniune a acestui format care și-a dovedit utilitatea și valoarea adăugată în promovarea obiectivelor noastre comune în regiune. Apreciez rolul Serbiei ca factor de stabilitate în Balcanii de Vest și contribuția pozitivă în procesul de cooperare și reconciliere și îl asigur de tot sprijinul nostru în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Viorica Dăncilă după întrevederea cu președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, și cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov.

Ea a mai spus că România va sprijini Bulgaria în contextul preluării președinției Consiliului UE și a afirmat că Grecia este un partener cheie pentru România în regiune.

„Dorim să impulsionăm relația bilaterală, colaborarea noastră pe plan bilateral, regional și european. Acest format de consultări oferă o bună oportunitate pentru consolidarea dialogului și identificarea modalităților de cooperare în regiunea sud-est europeană, în special din punct de vedere al dezvoltării economice. Am discutat despre cooperarea economică, despre proiecte concrete pe care cele patru state le pot dezvolta, despre formatul 16+1, despre o întâlnire în care să concretizăm proiectele pe care astăzi le-am avut doar în discuție”, a adăugat premierul român.

La rândul său, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a cerut sprijin pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

„Serbia fiind singura care nu este încă membră UE, este foarte important să beneficiem de sprijinul României, Bulgariei și Greciei în calea europeană a Serbiei. Serbia, la rândul său, va face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta aceste țări prietene Vom accepta un sprijin și mai puternic din partea Bucureștiului, Atenei și Sofiei pe calea noastră europeană. Vrem să ne ajutați, pentru că, dacă am fi în locul dvs, v-am ajuta. Vrem să devenim stat membru al UE, dar fără sprjinul dvs. solid nu am putea face acest lucru. Sunt încântat de rezultatele concrete pe care le-am înregistrat astăzi”, a spus Vučić.

El a precizat că au fost discutate proiecte concrete, printre care autostrada dintre Moravița – Timișoara construcția unei autostrăzi care să lege Serbia de Bulgaria, posibilități de modernizare a căilor feroviare către granița bulgară, precum și modalități de îmbunătățire a infrastructurii digitale și modalități de îmbunătățire a cooperării cu aceste state ale UE.

„Aș dori să felicit prim-ministrul României pentru noua poziție ocupată și avem alături de noi un prim-ministru femeie, în formatul nostru. Pe parcursul dimineții am fost la Ljubljana, unde a demarat de-o manieră activă cooperarea pe tema problemelor balcanice, începând cu discuții pregătitoare pentru întâlnirea în format 16+1, care va avea loc la Sofia și, asemenea, am avut ocazia să recunoaștem toate evoluțiile pozitive din Balcanii Occidentali. Îmi amintesc o întâlnire din 2003, de acum 15 ani, care a avut loc la Salonic, care a plasat pe agendă problema Balcanilor de Vest și a sprijinit procesul de integrare din Balcanii de Vest. Cu un an în urmă, Bulgaria a subliniat încă o dată nevoia de a aduce pe agenda europeană problema Balcanilor Occidentali și împreună cu colegii mei din România și Grecia trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a duce statele din această zonă înapoi în familia europeană”, a spus și premierul bulgar, Boiko Borisov.

La rândul său, premierul elen, Alexis Tsipras, a spus că scopul întâlnirilor îl reprezintă cooperarea pentru a putea asigura pacea, stabilitatea și securitatea în regiune.

„Cu toții suntem foarte conștienți de faptul că Balcanii sunt o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase. O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel național, războaie, însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare și suntem aici pentru a face față acestor provocări și cred că este foarte important să avem la dispoziție această instituție de cooperare la nivel cvadrilaterală între cele patru țări. Noi, statele balcanice, suntem chemate să stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, cetățenilor noștri, și nu pe baza agendei stabilite undeva în altă parte, de un terț. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea și să transformăm această cooperare într-o inițiativă permanentă într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de globalizare. Asta înseamnă că trebuie să cooperăm îndeaproape și să beneficiem la maximum de toate posibilitățile care ni se întind”, a afirmat și Alexis Tsipras.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York