Premierul Victor Ponta a fost invitat de Regele Mihai I la prânz la Palatul Elisabeta

Premierul Victor Ponta a fost invitat de Regele Mihai I la prânz la Palatul Elisabeta
Publicat: 07/11/2013, 13:14
Actualizat: 01/11/2016, 00:00

Premierul Victor Ponta a fost invitat, joi, de regele Mihai I, la palatul acestuia, pentru a lua prânzul, au declarat agenției Mediafax surse politice.

Anul acesta, sunt organizate mai multe evenimente pentru a marca cea de-a 92-a aniversare a regelui Mihai I. Regele Mihai I a împlinit 92 de ani pe 25 octombrie, iar de Sfinții Mihail și Gavriil, pe 8 noiembrie, își sărbătorește public ziua de naștere, împreună cu cea onomastică.

Pentru a marca această aniversare, o serie de prânzuri oficiale cu societatea civilă și autoritatea politică au fost programate miercuri și vineri, de la ora 12.30. La prânzuri, care au loc în Sufrageria mare a Palatului Elisabeta, sunt invitate personalități marcante ale vieții sociale, culturale, politice și diplomatice din România. La evenimente, alături de regele Mihai I, iau parte principesa Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Tot joi, de la ora 14.00, Editura Curtea Veche, alături de Casa Regală, prezintă proiectul „Cărțile copilăriei” într-o întâlnire de gală, organizată la Sala Polivalentă CFR Rapid din București. La eveniment vor participa principesa moștenitoare Margareta și principele Radu.

De asemenea, joi, de la ora 19.00, pianistul Dan Grigore va susține un concert la Sala Radio din Capitală. La concert vor lua parte principesa Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Vineri este Ziua Porților Deschise la Palatul Elisabeta, români din toată țara și din Basarabia fiind așteptați la palat. La ora 11.00, regele Mihai I va ieși în balconul palatului, pentru a saluta participanții. Cu ocazia evenimentului, va avea loc, timp de trei sferturi de oră, un concert în grădina palatului. Intrarea este liberă, fără invitații.

Din programul manifestărilor organizate pentru a marca ziua regelui au mai făcut parte un concert caritabil susținut de violonistul italian Giuliano Carmignola, pe 25 octombrie, la Ateneul Român, în beneficiul programului „Tinere Talente” inițiat de Fundația Principesa Margareta a României, dar și lansarea volumului „Coroana în societatea românească”, de Ioan-Luca Vlad.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.

Potrivit site-ului casei regale, prima domnie a regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său, regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regență condusă de unchiul său, principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, și după plecarea reginei-mamă în exil, regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I.

Din 1944, regele Mihai s-a opus instaurării autorităților comuniste și, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul regelui Mihai și al reginei Ana, soția acestuia, a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârșitul anului 1948, la Vila Sparta, locuința reginei-mamă Elena. Din 1949, regele Mihai și regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveția. Regele Mihai și regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveția, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?