Preotul Cristian Pomohaci, acuzat de corupere sexuală, aplaudat de enoriași în fața Arhiepiscopiei. El nu mai poate ține slujbe

Preotul Cristian Pomohaci, acuzat de corupere sexuală, aplaudat de enoriași în fața Arhiepiscopiei. El nu mai poate ține slujbe
Publicat: 26/06/2017, 16:08
Actualizat: 02/10/2018, 15:54

UPDATE:Părintele Eugen Moldovan, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, a declarat, luni, presei, după ce Cristian Pomohaci a fost audiat în cazul anchetei interne privind presupusa faptă de corupere sexuală a unui minor, că acesta nu mai poate ține slujbe. Totodată, Pomohaci a negat acuzațiile care i s-au adus.

„Părintele a fost convocat astăzi (luni – n.r.) la Centrul Eparhial pentru a da unele lămuriri cu privire la situația neplăcută care s-a prezentat în articol, prin care era incriminat că ar fi făcut unele remarci cu tentă neplăcută la adresa unui tânăr, propunându-i relații intime și, sigur, în urma unei sume de bani. Așa cum sunt regulamentele bisericești, părintele a fost chemat, ne-a oferit câteva lămuriri, însă după cum prevăd regulamentele noastre bisericești, părintele a fost oprit de la slujirea sfintelor taine și a tuturor slujbelor bisericești pe o perioadă de 30 de zile, timp în care este dator să aducă argumente în dezvinovățirea celor prezentate acolo”, a spus părintele Eugen Moldovan.

Cristian Pomohaci a ajuns, luni, la Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia însoțit de o femeie și de un bărbat. Cei trei au intrat în Catedrală, unde preotul va fi audiat în cazul unei posibile coruperi sexuale, după ce pe internet a apărut o înregistrare în care un bărbat, bănuit a fi Pomohaci, îi propune unui tânăr să întrețină relații sexuale cu el contra unor sume de bani.

Cei peste 300 de oameni care s-au adunat, luni, în fața Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Alba Iulia l-au așteaptat „în pace și rugăciune”, iar enoriașii susțin că înregistrarea făcută publică pe internet, în care un bărbat, despre care se presupune că este preotul Cristian Pomohaci, încearcă să îi facă propuneri indecente tânărului, este „o făcătură”, o „lucrare a Diavolului” și cer să vorbească cu ÎPS Irineu.

Rând pe rând, oamenii care s-au adunat într-un cerc, iau cuvântul și îi aduc laude preotului Cristian Pomohaci.

„Ne-a învățat să avem familii, să nu aruncăm cu piatra în cel care ne dă pâine. Mai mult de atât, ne-a rugat frumos și ieri, la biserică, să nu venim la Alba Iulia. Dar noi nu putem să-l lăsăm pe părinte singur, că nici el nu ne-a lăsat niciodată”, a spus unul dintre enoriași.

Pomohaci a fost aplaudat de peste 300 de oameni care îl așteptau în fața Arhiepiscopiei, enoriașii având lacrimi în ochi.

Preotul i-a binecuvântat pe cei care îl așteptau și nu a făcut declarații presei.
„Doamne ajută! Mulțumim lui Dumnezeu!”, le-a spus Cristian Pomohaci enoriașilor.
Întrebat de reprezentanții presei dacă acuzațiile care i se aduc sunt adevărate, preotul nu a răspuns.
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a deschis o anchetă în cazul preotului Cristian Pomohaci, care slujește într-o comună din Mureș, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, după ce o presupusă convorbire între ei, care conține propuneri indecente, a apărut pe internet.
În înregistrarea convorbirii, un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual, pe care îl numește „ciocan”, și îi promite că va fi plătit dacă va întreține relații sexuale cu el.
De asemenea, potrivit înregistrării, preotul Pomohaci îi spune adolescentului că este „fain”, amintindu-i că l-a rugat să-i facă cunoștință cu „unul”.
Totodată, preotul i-ar fi spus tânărului că ar putea să „aibă bărbați”, dar nu îi trebuie, iar între ei doi a fost „ceva special”. „Ți-am mai spus o dată și ai crezut că spun nebunie”, ar fi spus Pomohaci.
Preotul îi amintește cum s-au întâlnit și i-ar fi spus că „a murit” când l-a văzut și s-ar fi gândit că dacă nu face cunoștință „cu băiatul acesta” nu este „bun de nimic”.
Contactați de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au declarat că au deschis o anchetă internă în acest caz, iar dacă acuzațiile privind coruperea sexuală se vor dovedi adevărate, preotul Cristian Pomohaci va fi trimis în judecata Consistoriului eparhial, existând posibilitatea excluderii sale din preoție.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că Biserica percepe cu mâhnire un asemenea scandal, dar, în cazul în care înregistrarea se dovedește a fi autentică, vor fi luate cele mai dure măsuri.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase