Președinta Tribunalului Olt a fost reținută de DNA, după ce ar fi primit mită 200.000 euro pentru a elibera un inculpat și a da o soluție favorabilă în cazul lui

Președinta Tribunalului Olt a fost reținută de DNA, după ce ar fi primit mită 200.000 euro pentru a elibera un inculpat și a da o soluție favorabilă în cazul lui
Publicat: 23/03/2015, 17:45
Actualizat: 23/03/2015, 18:56

Judecătoarea urmează să fie prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă.

Judecătoarea Carmen Marinescu este suspectată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații în formă continuată.

Potrivit DNA, judecătoarea a cerut și a primit, prin intermediul unui avocat din Baroul Olt, Dumitru Cismaru, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunțătorului în stare de libertate și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza.

Suma de bani a fost primită de avocat în două tranșe. Prima dată, avocatul a primit 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Ulterior, Cismaru a primit 50.000 de euro, în data de 20 septembrie 2011, judecătoarea Marinescu amânând pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara pentru data de 22 septembrie 2011, când a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni după pronunțarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14-22 decembrie 2011, Eugenia-Carmen Marinescu și soțul ei, luliu-Severus Marinescu, au cumpărat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului, susțin anchetatorii.

Astfel, soțul judecătoarei a primit, de la o persoană apropiată avocatului Dumitru Cismaru, o donație reprezentând un teren de 703 metri pătrați și o construcție de 29 de metri pătrați pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.

„În realitate, pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpații Marinescu luliu-Severus și Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație, în realitate între părți fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare și fiind plătit prețul de 55.000 lei”, conform DNA.

Procurorii anticorupție mai spun că luliu-Severus Marinescu a cumpărat, de la o altă persoană, un teren situat în localitatea Corbu, din județul Constanța, acesta având o suprafață de 1.250 de metri pătrați.

„Există indicii privind subevaluarea prețului achitat de inculpat, urmând a fi efectuate în continuare cercetări în cauză cu privire la această tranzacție”, mai arată DNA.

Aceste două achiziții nu sunt menționate în declarațiile de avere întocmite și depuse în cursul anilor 2012 și 2013 de președinta Tribunalului Olt, așa cum prevede legea.

Mai mult, procurorii spun că soții Marinescu au cumpărat un teren intravilan de 600 de metri pătrați, situat în municipiul Slatina, tranzacție consemnată în declarația de avere a magistratului.

„Terenul a fost trecut de către Consiliul Local Slatina din domeniul public în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26 iulie 2011”, susțin anchetatorii.

În realitate, aceste imobile, precum și cel situat în județul Constanța, au fost achiziționate din suma de 200.000 de euro primită drept mită de judecătoare.

„Toate demersurile au fost efectuate de magistrat cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilegală a acestor bunuri și ajutarea persoanelor care au săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală”, conform DNA.

Procurorii i-au adus la cunoștință judecătoarei faptul că este urmărită penal și i-au prezentat acuzațiile.

În acest dosar, judecătorii Curții de Apel Craiova au dispus arestarea soțului judecătoarei și a avocatului, dar și cercetarea sub control judiciar a lui Ilie Bucă.

Judecătoarea Carmen Marinescu este președinte al Tribunalului Olt începând din decembrie 2014, anterior ea ocupând funcția de vicepreședinte al aceleiași instanțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte