Președintele Academiei Române, acuzat de colaborare cu Securitatea, ironic cu cei care îl critică: Îmi aștept condamnarea la moarte

Redactor:
Vasile Magradean
Președintele Academiei Române, acuzat de colaborare cu Securitatea, ironic cu cei care îl critică: Îmi aștept condamnarea la moarte
Detalii pe Gândul.

Potrivit unei postări, sâmbătă, pe o rețea de socializare, a lui Ioan Aurel Pop, acesta se simte, ca și mare parte din generația sa, „maculat de un ev comunist catastrofal”, pe care și ei l-au construit din moment ce au trăit atunci.

„Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat >. Se poate și așa! (…) Am fost și suntem (considerați), eu și contemporanii mei, pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Prin urmare, astăzi suntem (priviți ca) adevărate pericole publice sau, dacă nu chiar așa, atunci complet inutili, relicve ale unei lumi revolute și blamate de istorie. Mă simt, ca și mare parte din generația mea, maculat de un ev comunist catastrofal, pe care și noi l-am construit din moment ce am trăit atunci, și mă aștept ca dl. Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte”, se arată în documentul citat.

Pop le-a cerut scuze ironic tuturor acuzatorilor săi fiindcă a ales deliberat să se nască în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindcă a făcut grădinița în trei limbi (română, maghiară, germană), deoarece așa prevedea ,,internaționalismul proletar”, în loc să-și fi început copilăria la Londra, în engleză.

„Fiindcă > să fiu făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii; fiindcă am terminat, ca șef de promoție, Liceul Teoretic nr.1 (Andrei Șaguna) din Brașov, în loc să fi rămas repetent; fiindcă am > să fac armata cu termen redus, în loc să fi protestat contra militarismului; fiindcă am ales să fac facultatea la Cluj în loc să fi profitat de târgurile de oferte universitare de studii și să plec în SUA sau Germania; fiindcă am > profesorilor mei să mă facă șef de promoție la Universitatea din Cluj, în loc să fi rămas un student șters și anonim; fiindcă am insistat să fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului în loc să fi acceptat postul de cercetător la Oxford; fiindcă am fost membru de partid, ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel licență”, a mai arătat președintele Academiei Române.

Revista 22 a publicat, joi, un articol potrivit căruia pe lista colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitate din cadrul Departamentului Securității Statului care se ocupa de urmărirea emigrației românești, se află două sute de nume, printre ele și cel al noului președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Noul președinte al Academiei Române a negat că ar fi semnat vreun acord de colaborare cu fosta Securitate, el răspunzând, astfel, unor acuzații privind apariția numelui său pe o listă privind „Brigada Antiemigrație”.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Veste cumplită pentru românii care stau la bloc. Cu cât se scumpesc gazele din iulie
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide