Președintele Academiei Române, acuzat de colaborare cu Securitatea, ironic cu cei care îl critică: Îmi aștept condamnarea la moarte

Președintele Academiei Române, acuzat de colaborare cu Securitatea, ironic cu cei care îl critică: Îmi aștept condamnarea la moarte
Publicat: 14/04/2018, 11:37

Potrivit unei postări, sâmbătă, pe o rețea de socializare, a lui Ioan Aurel Pop, acesta se simte, ca și mare parte din generația sa, „maculat de un ev comunist catastrofal”, pe care și ei l-au construit din moment ce au trăit atunci.

„Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat >. Se poate și așa! (…) Am fost și suntem (considerați), eu și contemporanii mei, pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Prin urmare, astăzi suntem (priviți ca) adevărate pericole publice sau, dacă nu chiar așa, atunci complet inutili, relicve ale unei lumi revolute și blamate de istorie. Mă simt, ca și mare parte din generația mea, maculat de un ev comunist catastrofal, pe care și noi l-am construit din moment ce am trăit atunci, și mă aștept ca dl. Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte”, se arată în documentul citat.

Pop le-a cerut scuze ironic tuturor acuzatorilor săi fiindcă a ales deliberat să se nască în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindcă a făcut grădinița în trei limbi (română, maghiară, germană), deoarece așa prevedea ,,internaționalismul proletar”, în loc să-și fi început copilăria la Londra, în engleză.

„Fiindcă > să fiu făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii; fiindcă am terminat, ca șef de promoție, Liceul Teoretic nr.1 (Andrei Șaguna) din Brașov, în loc să fi rămas repetent; fiindcă am > să fac armata cu termen redus, în loc să fi protestat contra militarismului; fiindcă am ales să fac facultatea la Cluj în loc să fi profitat de târgurile de oferte universitare de studii și să plec în SUA sau Germania; fiindcă am > profesorilor mei să mă facă șef de promoție la Universitatea din Cluj, în loc să fi rămas un student șters și anonim; fiindcă am insistat să fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului în loc să fi acceptat postul de cercetător la Oxford; fiindcă am fost membru de partid, ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel licență”, a mai arătat președintele Academiei Române.

Revista 22 a publicat, joi, un articol potrivit căruia pe lista colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitate din cadrul Departamentului Securității Statului care se ocupa de urmărirea emigrației românești, se află două sute de nume, printre ele și cel al noului președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Noul președinte al Academiei Române a negat că ar fi semnat vreun acord de colaborare cu fosta Securitate, el răspunzând, astfel, unor acuzații privind apariția numelui său pe o listă privind „Brigada Antiemigrație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Vremea 4 - 17 decembrie 2023. ANM anunță ploi, lapovițe și ninsori începând de joi,...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
„Mi-am dorit ca fiul meu să poarte numele meu”. Motivul pentru care soția lui Adi...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Scandal monstru după moartea Ronei! Mega război pentru custodia Ritei
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
TOATĂ RUSIA e în doliu! Nimeni nu credea că poate fi ucis: O durere care...
Pariu nebun în SUA. Ce a făcut directoarea cu un porc, în fața elevilor
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...