Președintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan

Președintele Băsescu a sosit la Ashgabat, pentru vizita oficială în Turkmenistan
Președintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, unde face o vizită oficială joi și vineri, la invitația președintelui Gurbangulî Berdâmuhamedov.
Publicat: 11/10/2012, 12:27
Actualizat: 02/02/2019, 06:59

Președintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Ashgabat, capitala Turkmenistanului, unde face o vizită oficială joi și vineri, la invitația președintelui Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Cei doi șefi de stat vor avea joi după-amiază, la Palatul Prezidențial din Ashgabat, convorbiri tete-a-tete și cu participarea celor două delegații, urmând să susțină și declarații de presă comune.

Din delegația României mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Lucian Iliescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Neculai Plăiașu, șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, precum și consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu, Iulian Fota, Iulian Chifu, Bogdan Drăgoi și Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Potrivit programului oficial al vizitei, Băsescu și Berdâmuhamedov vor semna și un plan de acțiuni privind implementarea „Declarației Comune a Președintelui României și a Președintelui Turkmenistanului”, încheiată la Ashgabad, în 22 iulie 2009.

În prezența celor doi vor mai fi semnate și alte documente bilaterale: un plan de acțiuni pentru 2013-2014 între MAE român și MAE turkmen, un Memorandum de Înțelegere interguvernamental privind cooperarea în domeniul transporturilor, precum și un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul schimbului de informații având legătură cu spălarea banilor și finanțarea terorismului, între Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și departamentul specializat al Ministerului de Finanțe de la Ashgabat.

Președintele Băsescu va vizita joi după-amiază Mausoleul lui Saparmurat Niazov, primul președinte al Turkmenistanului independent între 1991 și 2006, precum și Moscheea „Turkmenbaș Ruhy Metjidi”, cea mai mare moschee din Asia Centrală, construită în 2004 la ordinul fostului președinte Niazov. În cursul serii, el va participa împreună cu delegația României la un dineu oficial oferit în onoarea sa de președintele Berdâmuhamedov.

Vineri dimineață, Traian Băsescu va vizita Monumentul Constituției din Ashgabat, unde va depune o coroană de flori și va planta un copac pe Aleea Oaspeților de Onoare ai Monumentului Constituției. El va mai vizita Muzeul Național Principal al Turkmenistanului și hipodromul din Ruhabat, inaugurat în 2012, unde va putea vedea exemplare din rasa de cai Ahal Teke, considerat simbol național al Turkmenistanului independent, care se găsește și pe stema statului.

Aceasta este cea de-a doua vizită efectuată în Turkmenistan de către președintele Băsescu, după cea din iulie 2009, în 2008 Gurbangulî Berdâmuhamedov vizitând la rândul său România.

Turkmenistan este considerat al doilea partener comercial al României din Asia Centrală. Aceasta țară deține locul patru în lume în privința rezervelor de gaze naturale, este și un important exportator de petrol. Turkmenistanul este privit ca potențial furnizor de gaze pentru proiectul Nabucco, coridorul sudic de aprovizionare energetică a UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?