Președintele CCR Augustin Zegrean candidează la Curtea de Justiție a UE

Președintele CCR Augustin Zegrean candidează la Curtea de Justiție a UE
Publicat: 02/03/2015, 15:30

Judecătorul Augustin Zegrean a fost numit judecător la Curtea Constituțională în iulie 2007, pe o perioadă de nouă ani, de către președintele de atunci Traian Băsescu. Zegrean ocupă, din iunie 2010, funcția de președinte al Curții Constituționale.

Președintele Curții Constituționale face parte cei 11 candidați declarați admiși, în urma unei analize a dosarelor depuse până în 23 februarie, pentru a participa la interviul de selecție pentru a ocupa funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Alături de judecătorul Augustin Zegrean, pentru aceeași funcție candidează Gheorghe Buta, Valeriu Ciucă, Ruxandra Costache, Ana-Claudia Costea (Moarcăș), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia Spineanu-Matei, Camelia Toader și Dragoș Constantin Târșia.

Gheorghe Buta este jurist și a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Valerius Ciucă a fost judecător la Judecătoria Suceava, la Tribunalul Militar, precum și la Tribunalul Uniunii Europene. Ruxandra Costache este avocat, iar Ana-Claudia Costea (Moarcăș) este profesor universitar, ea ocupând în trecut funcțiile de adjunct al Avocatului Poporului, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și director general al Departamentului de afaceri juridice în MAE.

Mircea Criste este în prezent profesor, el ocupând funcția de șef al Ministerului Public în perioada președintelui Emil Constantinescu. Constantin-Virgil Ivan-Cucu este procuror la Parchetul de pe lângă instanța supremă, el fiind senior expert în domeniul justiției și afacerilor interne din cadrul Secretariatului Consiliului pentru Cooperare Regională în sud-estul Europei.

Laura Mihaela Ivanovici este judecător al Curții de Apel București, Octavia Spineanu-Matei este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și președinte al Institutului Național de Magistratură, Camelia Toader a fost judecător la ICCJ și din 2006 este judecător detașat la CJUE, iar Dragoș Constantin Târșia este avocat în cadrul Baroului Sibiu.

Cei 11 candidații care și-au depus dosarele vor susține interviul în fața Comisiei de selecție, prezidată de ministrul Justiției. Interviul va fi organizat marți, între orele 9.00-14.00 și 17.00-20.00, la sediul Ministerului Justiției.

Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate și întrebări în limba franceză. Cunoașterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj, a precizat Ministerul Justiției.

Procedura de numire a judecătorilor la CJUE este prevăzută de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de dispozițiile corespunzătoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecătorii și avocații generali ai CJUE sunt numiți de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de șase ani, după consultarea comitetului prevăzut de articolul 255 din TFUE.

În 14 ianuarie, Guvernul și-a însușit Memorandumul inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe cu tema „Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

Astfel, pentru a fi desemnat candidat al României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garanțiile de independență și întrunite condițiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcții jurisdicționale. Pentru această funcție poate candida și un jurist ale cărui competențe sunt recunoscute și care se bucură de o bună reputație profesională, morală și civică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Dovezile unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?