Președintele CJ Harghita: Reținerea mea e o înscenare, am vrut doar să asfaltez drumurile din județ

Președintele CJ Harghita: Reținerea mea e o înscenare, am vrut doar să asfaltez drumurile din județ
Publicat: 14/05/2013, 09:22
Actualizat: 14/05/2013, 09:22

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marți, la intrarea la Curtea de Apel Târgu Mureș, care va judeca propunerea de arestare preventivă a sa pentru fapte de corupție, că reținerea sa reprezintă o înscenare și că a a vrut doar să asfalteze drumurile din județ.

Borboly Csaba a fost adus, marți dimineață, din arestul Poliției la Curtea de Apel Târgu Mureș, cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Borboly au fost duși în instanță și consilierul județean Palffy Domokos, directorul executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean Harghita, Csiszer Botond-Benedek, precum și Sofalvi Laszlo, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita, ultimii trei fiind reținuți și ei în același dosar.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, le-a declarat jurnaliștilor, la intrarea la Curtea de Apel Târgu Mureș, că reținerea sa reprezintă „o înscenare”.

„Cred că este o înscenare. Eu am vrut doar să asflatez drumurile din județ. Drumurile din județul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani”, a spus Borboly Csaba.

De asemenea, soția acestuia, Borboly Melinda, le-a spus jurnaliștilor că este inuman ce se întâmplă și că nu a fost lăsată să îi ducă soțului său nici măcar o periuță de dinți.

Propunerea de arestare a celor patru va fi judecată de Curtea de Apel Târgu Mureș în Cameră de Consiliu, fără ca jurnaliștii să aibă acces.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost reținut, luni, de către procurorii DNA, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracțiuni de instigare la uz de fals, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de DNA, în același dosar sunt cercetați Palffy Domokos, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Harghita și administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu – județul Harghita și Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean Harghita.

Conform anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita, a dispus în mod nelegal și nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum județean.

„Plata s-a făcut în condițiile în care prețurile firmei care a câștigat licitația erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitație, în care dirigintele de șantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor și în condițiile în care proiectul inițial nu fusese respectat în ce privește grosimea asfaltului și nici nu exista o dispoziție de modificare a acestui proiect”, susține DNA.

Prejudiciul produs județului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei și un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

De asemenea, susțin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal și nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL și a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie.

Procurorii anticorupție mai arată că tot Borboly, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita, după efectuarea de către Consiliu a plății sumei totale de 496.632,84 lei către SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 – ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi remită 50.000 lei ( 10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către „Asociația pentru Ciuc” Miercurea Ciuc.

La 19 iulie 2011, mai spun anchetatorii, ca urmare a relațiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota înregistrată la Consiliul Județean Harghita, în virtutea atribuțiilor conferite de funcția deținută, Borboly a întocmit și prezentat auditorilor respectivei instituții o adresă în care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a afirmat că la data decontării din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL, a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.

În 16 octombrie 2012, urmare a solicitării adresate Consiliului Județean Harghita de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuția, achitarea contravalorilor și expertizarea lucrărilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu și respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a menționat în adresa de răspuns că la data decontării plăților din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL instituția Consiliului Județean ar fi fost indusă în eroare de o altă persoană, prin prezentarea unui document plăsmuit, se mai arată în comunicatul DNA.

La 12 octombrie 2012, afirmă procurorii anticorupție, tot președintele CJ Harghita a semnat o plângere penală către Inspectoratul de Poliție al Județului Harghita, în care a acuzat o altă persoană de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de șantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL.

În activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, în calitate de director executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza „bun de plată” pe facturile emise de SC Stravia Group SRL și SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de recepție fals în baza căruia Consiliul Județean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL și SC Stravia Group SRL diverse cantități de materiale, deși bunurile respective nu existau la acea dată în fapt. susțin anchetatorii.

Alături de Borboly Csaba au fost reținuți și consilierul județean Palffy Domokos, directorul executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean Harghita, Csiszer Botond-Benedek și Sofalvi Laszlo, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Harghita.

Borboly Csaba, care este și președintele organizației teritoriale Ciuc a UDMR, deține funcția de președinte al CJ Harghita din anul 2008.

UDMR susține, într-un comunicat transmis luni seară, referitor la reținerea președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de către DNA, că reluarea cercetărilor „într-un caz care datează de mai mulți ani” cu doar două săptămâni înainte de Congresul Uniunii nu este întâmplătoare.

Borboly Csaba are, potrivit declarației de avere, nouă terenuri și două case de locuit, în timp ce în declarația de interese se menționează că firma tatălui său are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare încheiat în 1999 pe 15 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică