Președintele Consiliului European crede că nu este momentul pentru introducerea „pașapoartelor digitale”

Președintele Consiliului European crede că nu este momentul pentru introducerea „pașapoartelor digitale”
Președintele Consiliului European crede că nu este momentul pentru introducerea „pașapoartelor digitale” / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 17/01/2021, 19:59
Actualizat: 06/04/2021, 15:10

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, spune că nu este momentul pentru introducerea unui „pașaport de vaccinare” împotriva coronavirusului. Acesta afirmă că o astfel de măsură ar putea fi introdusă, dar nu acum, informează dpa.

Necesitatea unui pașaport digital

În cadrul unui interviu acordat duminică programului olandez de televiziune Buitenhof, Michel a declarat că dezbaterea este „foarte pertinentă”, dar decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene.

Șeful Executivului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut marţi crearea unui paşaport special care să ateste vaccinarea purtătorului. El a trimis o scrisoare în acest sens Comisiei Europene.

Charles Michel spune că există un acord de principiu privind un astfel de document, dar încă nu este momentul: mai întâi „trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni”. El a explicat pentru Buitenhof că dacă va fi introdus prea devreme, paşaportul ar putea „produce o frustrare uriaşă în Europa” şi în alte părţi ale lumii.

Totuși, președintele Consiliului European a apreciat, ca răspuns la o întrebare, că „nu exclude” ca pe viitor deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi.

„Subiectul ste sensibil în multe ţări europene”, a recunoscut Michel.

Ce spune președintele CNCD despre solicitarea pașaportului de vaccinare anti-Covid 

Într-o intervenție avută la un post de televiziune, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a spus că „potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică”.

„Subiectul este puțin nuanțat. La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.

 

Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

 

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

 

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.

Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a explicat Asztalos Csaba la Digi24.