Președintele Iohannis, despre deficitul bugetar: Concedierile din administrație, o soluție parțială

Redactor:
Alexandru Costea
Președintele Iohannis, despre deficitul bugetar: Concedierile din administrație, o soluție parțială
Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că efectele cheltuielilor prea mari făcute de guvernele PSD în ultimii ani se vor resimți și în viitor. Președintele a precizat că o soluție parțială pentru reducerea deficitului bugetar are în vedere disponibilizări în administrație.

„Având în vedere că guvernele eșuate PSD au împins, de la an la an, o cheltuială considerabil mai mare decât ar fi putut fi suportată din veniturile realizate, este clar că nu ne confruntăm doar cu situația de a avea un deficit pe anul în curs mult peste limita prevăzută – suntem deja în zona de peste 4%, – dar aceste efecte se vor propaga și pe anii care vin. Trebuie să fim foarte realiști, nu se termină discuția cu deficitul din anul acesta, fiindcă sunt cheltuieli care trebuie făcute. Eu am spus-o, Guvernul a spus-o: nu vrem să tăiem salarii, clar nu vrem să tăiem pensii, vrem să creștem pensiile. Or, pentru asta este nevoie de bani. Și atunci, avem o situație pe care am numit-o o reechilibrare bugetară sau o reechilibrare a finanțelor publice care trebuie făcută gradual și cu multă înțelepciune”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis consideră necesară restrângerea cheltuielilor pentru ca bugetul să se aproprie de ținta de deficit de 3%.

„Dar pe de altă parte, e nevoie de o restrângere a cheltuielilor pentru a ne apropia iarăși de 3% și, în acest fel, dacă anul acesta se închide cu patru virgulă ceva la sută, anul viitor trebuie să se închidă, clar, cu mult sub 4% și proiecția de 3,6 aproximativ este o proiecție care deja începe să reechilibreze bugetul, urmând ca în anii următori să revenim, cu cât mai repede, cu atât mai bine, într-o anvelopă care este rezonabilă”, a mai afirmat șeful statului.

Întrebat dacă o posibilă soluție pentru reducerea deficitului ar fi concedierile din administrația publică centrală și locală președintele a spus: „O soluție parțială cu siguranță, dar problema cea mai mare nu aceasta este. Problema cea mai mare este că au fost angajate cohorte de pesediști care de cele mai multe ori nici nu s-au calificat pentru posturile respective, dar PSD dacă a văzut că pierde guvernarea în ultimul moment a împins propriile găști, ca să mă exprim așa, și este clar că dacă vrem să revenim, și eu îmi doresc foarte mult, la o administrație eficientă, suplă, este nevoie de restructurări. Persoanele care nu corespund din motive profesionale, evident, vor trebui să-și caute altceva de lucru, iar adevărații profesioniști vor trebui să fie promovați, cooptați, pentru a reface eficiența marilor sisteme, printre care se numără administrația”.

Bugetul pentru 2020 va fi prezentat în Parlament între 15 și 20 decembrie, a anunțat, luni, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. El a spus că bugetul este construit pe un deficit de 3,5% din PIB.

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Roxana Ghiță l-a uitat pe Albert Oprea. Pe cine votează la Survivor România
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide