Președintele Iohannis se implică în cazul Bodnariu

Președintele Iohannis se implică în cazul Bodnariu
Publicat: 12/01/2016, 18:05

„Urmăresc cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Tot marți, Guvernul a luat poziție față de acest caz, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Suciu. El a precizat că ambasadorul României la Oslo se va întâlni miercuri cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii norvegian pentru discuții pe tema cazului Bodnariu, întrevedere solicitată de partea română încă din noiembrie 2015.

Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloș a avut o discuție, marți, cu ambasadorul României la Oslo despre cazul Bodnariu. Totodată, de la nivelul Guvernului a fost contactat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, astfel premierul subliniind „interesul special” pe care îl are în legătură cu cazul Bodnariu.

Totodată, marți urma să aibă loc o întâlnire la nivelul Ambasadei cu familia Bodnariu și noul avocat desemnat din oficiu pentru a vedea care sunt următorii pași care pot fi făcuți pentru clarificarea situației.

„Înțelegem că sunt anchete în curs pe care partea norvegiană le realizează, conform legislației norvegiene. Partea română respectă pe deplin acest demers, dar speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluția anchetelor și prim-ministru va urmări personal evoluțiile acestui caz”, a arătat Suciu.

Suciu a mai precizat că acest caz va fi urmărit ”cu cea mai mare atenție” de către primul-ministru Dacian Cioloș, iar partea română face toate demersurile care țin de autoritățile române pentru a contribui la lămurirea situației.

Potrivit unor surse oficiale, autoritățile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că a aceștia nu aveau cetățenie română, copiii obținând și cetățenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgență de Ambasada română de la Oslo. Aceleași surse susțin că autoritățile române speră să aibă acces la dosar după întâlnirea de miercuri a ambasadorului român în Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la București și în țară, dar și în fața ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie și Danemarca, în semn de susținere a familiei Bodnariu.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, și soției sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luați de la părinți de Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern