Președintele Klaus Iohannis NU PARTICIPĂ la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului. Patriarhii Bartolomeu și Daniel, primiți la Palatul Cotroceni

Publicat: 24/11/2018, 12:46
Actualizat: 25/03/2019, 20:35

Klaus Iohannis i-a primit, sâmbătă pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și pe Patriarhul Daniel. Președintele României i-a întâmpinat pe cei doi patriarhi la Palatul Cotroceni, fotografiindu-se cu aceștia. Iohannis le-a transmis că îi face mare plăcere să primească această vizită.

Președintele îi îintâmpină pe patriarhi foto.presidency.ro

„Preafericirea Voastră, Vă mulțumesc pentru calda invitație de a participa la ceremonia de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului. Din păcate, din motive care țin de agenda europeană, nu voi putea lua parte la evenimentul de duminică, 25 noiembrie 2018. Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioșii ortodocși din țară și din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică și simbolică aparte. Participarea Patriarhului Ecumenic Sanctitatea Sa Bartolomeu I, împreună cu ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori, arată legătura profundă care ne unește în spiritul credinței și al valorilor creștine pe care Biserica le cultivă în societate”, a transmis Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis vineri, Mediafax.

Șeful statului adaugă că „ridicarea Catedralei Naționale a fost posibilă printr-un efort susținut al Bisericii Ortodoxe Române și al credincioșilor. Acest locaș de rugăciune ne aduce împreună într-unul dintre cele mai importante momente pentru poporul român: celebrarea Centenarului Marii Uniri. În acest moment deosebit, Vă rog să primiți, Preafericirea Voastră, urările mele sincere de sănătate și slujire rodnică”.

Sâmbătă, începând cu ora 10.30, președintele Klaus Iohannis îi primeștela Palatul Cotroceni pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și pe Patriarhul Daniel, anunță Administrația Prezidențială.

Evenimentele care marchează sfințirea Catedralei Naționale au început vineri. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic a sosit la ora 12:45, la Catedrala Patriarhală, fiind întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Bartolomeu a venit însoțit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum și de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, ora 16:00.

De la 16:30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor rămâne până duminică, la ora 13.00.

De la ora 17.00, va urma de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Națională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi.

Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Duminică, începând cu ora 8:00, va fi săvârșită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9:00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârșitul slujbei se va citi Actul de sfințire.

Sfânta Liturghie va începe la ora 10:30 și va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale.

La ora 13:00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieșirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Credincioșii care doresc să participe la slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale sunt așteptați pe esplanada din fața Catedralei Naționale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecrane montate special.

În măsura spațiului disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitați oficiali.

După finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșiiprezenți vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.

Brigada Rutieră informează că duminică traficul va fi restricționat între orele 06:00 – 20:00, din cauza sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului.

„Pentru acest eveniment, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice, în sensul restricționării și fluidizării circulației rutiere, în zona respectivă, astfel:duminică, 25 noiembrie, între orele 06:00 – 20:00, se va restricționa traficul rutier, gradual, pe următoarele artere:

– banda I și II de circulație de pe Splaiul Independenței, tronsonul cuprins între Pod Operă și Pod Națiunile Unite, sensul de mers dinspre Pod Operă către Pod Națiunile Unite;

Bd. Libertății, segmentul cuprins între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc;

Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Bd. I.C. Brătianu până la intersecția cu Bd. Libertății;

Bd. Națiunile Unite;

Bd. Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între Calea 13 Septembrie și Calea Rahovei”, arată Brigada Rutieră, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru afluirea și defluirea participanților la eveniment, se va restricționa traficul rutier și pe următoarele segmente:

Str. Izvor;

str. B.P. Hașdeu;

Calea 13 Septembrie, tronsonul între str. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății.

„Întrucât se preconizează participarea a aproximativ 30 mii de persoane, din care un număr semnificativ va ajunge în București, între orele 06.00 – 09.00, cu aproximativ 700 de autocare, parcarea acestora se va realiza, gradual, pe arterele mai sus menționate”, adaugă Brigada Rutieră.

Rezervate parcării:

– Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Piața Unirii și Piața Alba Iulia, banda I de circulație, ambele sensuri;

– Bd. Decebal, între Piața Alba Iulia și Piața Hurmuzachi, banda I de circulație, ambele sensuri.

De asemenea, începând cu data de 23 noiembrie 2018, orele 22:00, se va restricționa oprirea și staționareautovehiculelor în următoarele zone:

– Piața Arsenalului;

– Calea 13 Septembrie, între str. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății;

– Str. Izvor;

– Parcarea adiacentă Academiei Române;

– Bretea adiacentă Pieței Constituției (Parchet General și Ministerul Finanțelor);

– Bd. Unirii, între Bd. Libertății și Bd Regina Maria;

– Bd. Națiunile Unite;

– Bd. Libertății.

Parohia Brateș Tarcău a postat, miercuri, pe pagina de Facebook, un set defotografii noi cu interiorul și exteriorulCatedralei Mântuirii Neamului.

Primăria Capitalei faceo nouărectificare bugetară, prin care mai alocă 10 milioane de leipentru Catedrala Mântuirii Neamului.Cele 10 milioane fac parte dintr-un total de 15,3 milioane de lei, destinate susținerii lucrărilor pentru diferite lăcașuri de cult din Capitală, potrivit proiectului de rectificare bugetară.

Prin această rectificare, Primăria Capitaleivatăia de la spitalelecare sunt administrate de Municipalitate suma de 26 de milioane de lei.

Foto: Parohia Brateș Tarcău/ Facebook

Administrația Prezidențială a explicat și motivul pentru care președintele României nu va asista la slujba de sfințire a Altarului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, duminică, 25 noiembrie a.c., la reuniunea extraordinară a Consiliului European (art.50) de la Bruxelles, Regatul Belgiei. Obiectivul acestei reuniuni este agrearea proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis Mediafax.

Membrii Consiliului European vor discuta despre Declarația politică privind viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie.

„După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE și de Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul britanic”, se mai menționează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....