Președintele organizației Pakiv România: Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid

Președintele organizației Pakiv România: Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid
Publicat: 05/02/2013, 09:42
Actualizat: 25/06/2013, 14:56

Președintele organizației Pakiv România, care militează pentru drepturile romilor și unde a lucrat mai mult de un an consilierul local PNL Rareș Buglea care a propus sterilizarea femeilor rome, susține că propunerea liberalului înseamnă „genocid” și a anunțat că va sesiza organele abilitate.

Președintele organizației Pakiv România, Gruia Bumbu, care a fost secretar de stat pentru problemele romilor în Guvernul Tăriceanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că asociația condamnă cu vehemență manifestările extremiste, rasiale și xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia Rareș Buglea.

„Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetățeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială și la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparținând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, cât și la adresa societății în ansamblul său, încălcând principiile și valorile fundamentale ale unei societăți democratice. Dezamăgirea provocată de poziția publică a domnului consilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizației noastre”, a spus președintele Asociației Pakiv România, Gruia Bumbu.

Gruia Bumbu a mai spus că din punctul său de vedere „sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid”.

Bumbu a adăugat că Asociația Pakiv România solicită autorităților publice, în speță Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire la mesajul extremist și xenofob și să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spațiul public.

El a afirmat că asociația va înainta o adresă Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în care va cere să analizeze această situație și se va adresa instanței.

„Sunt dezamăgit că un politician tânăr, în loc să susțină planuri de măsuri care să ducă la creșterea nivelului de educație, instruire profesională și respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetățenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială și xenofobă amenință eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani”, a adăugat Bumbu.

Liderul TNL Alba, Rareș Buglea, consilier local, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care propune „sterilizarea femeii de etnie romă” dacă în urma unei anchete sociale se stabilește că aceasta „nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane”.

Președintele TNL Alba, Rareș Buglea, consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbește despre educația sexuală a membrilor etniei rome, dar și despre sterilizarea femeii rome.

„Am introdus noi apa în țigănime…( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuiește mai nou nu zice țigănime, zice lângă Dedeman 🙂 ) Ei bine dragii mei acolo sa introdus apa și un strat subțire de pavele (așa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea și educația acolo și mai ales zic eu, educația sexuală…. știu că falșii umaniști mă vor critica aspru, dar susțin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane!”, susținea Buglea în postarea sa de pe rețeaua de socializare, care conține numeroase greșeli gramaticale.

Rareș Buglea, care este și consilier local în Alba Iulia, afirma că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar „statul să plătească ajutoare sociale”.

El susținea că „iubește omul indiferent de culoare, religie, origine”, însă afirma că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroși copii este „dovadă de inconștiență”.

„De ce o mai lăsam să îl nască și pe al 2-lea și pe al 5-lea……să plătească statul ajutoare sociale și să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de țigani și mă refer aici la țiganii cei mai needucați și ne integrați…de la cinci copii în sus…este o dovadă de inconștiență și iresponsabilitate față de viitorul acestei țări! și cred ca le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noștri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1”, scria Buglea.

În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba și a lucrat, timp de peste un an, pe diferite proiecte europene ale Asociației Pakiv România care prevedeau rezolvarea unor probleme ale comunităților de romi.

Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, că liderul județean al TNL, Rareș Buglea, și-a scris demisia din funcție ca urmare a afirmațiilor făcute pe o rețea de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...