Președintele Turciei spune că ”baronii banilor” au atacat economia Turciei și au prăbușit lira

Președintele Turciei spune că ”baronii banilor” au atacat economia Turciei și au prăbușit lira
Președintele Turciei spune că ”baronii banilor” au atacat economia Turciei / Sursă Foto: Sursa FOTO: wikimedia.org Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Andy Mettler
Publicat: 27/11/2021, 17:47

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe ”baronii banilor” pentru scăderea bruscă a lirei turcești, susținând că aceștia atacă economia țării pe care o conduce.

Liderul turc a promis că va căuta costuri mai mici de împrumut, pentru a stimula creșterea economică, dar și pentru a crește din nou în sondaje, înainte de alegerile din 2023, scrie Bloomberg.

Moneda turcească a scăzut cu până la 4,5% în urma declarațiilor sale și s-a tranzacționat cu 4% mai puțin, ajungând vineri la 12,4766 per dolar, la ora 17:51 la Istanbul. În felul acesta a pierdut o cincime din valoare în ultimele două săptămâni.

Adresându-se, vineri, susținătorilor săi din provincia de vest Izmir, Erdogan și-a întărit poziția cu privire la o politică recent dezvăluită, care acordă prioritate ratelor dobânzilor mai scăzute, pentru a stimula creșterea și crearea de locuri de muncă.

Scăderea lirei din această săptămână nu are nicio bază economică și este rezultatul unui sabotaj financiar, a spus liderul turc în declarațiile sale televizate. Atacurile sunt organizate de „baroni globali ai politicii și banilor”, și susținătorii lor interni, care doresc ca Turcia să mențină ratele dobânzilor ridicate, a spus el.

„Nu vom renunța la noul nostru program economic”

”Nu vom renunța la noul nostru program economic, indiferent de ceea ce ar face. Ei încearcă să creeze un scenariu negru, folosind schimburile valutare.” – a mai afirmat Erdogan.

Cu o zi înainte de asta, consiliul de securitate națională, condus de președinte, a anunțat că provocările acestor schimbări de politici sunt una dintre amenințările cu care se confruntă Turcia, împreună cu activitățile teroriste.

Alegerile din 2023 vor fi primele de când partidul de guvernământ al lui Erdogan a suferit înfrângeri șocante la voturile municipale, în urmă cu doi ani, când zone de luptă cheie, inclusiv Istanbul și capitala Ankara, au fost pierdute în fața opoziției -pentru prima dată într-un sfert de secol.

Sondajele recente de opinie arată că popularitatea sa este și mai scăzută acum: aproximativ două treimi din populație nu văd nicio speranță de îmbunătățire economică în următorul an.

„Nu ne-am gândit la această nouă politică economică dimineața și am decis să o punem în aplicare seara”, a spus Erdogan. „Ne-am pregătit pentru asta în ultimii 19 ani”, promițând companiilor și lucrătorilor că le-ar fi mai bine.