Președintelui i-a fost extirpat lobul tiroidian drept și va avea o convalescență scurtă

Președintelui i-a fost extirpat lobul tiroidian drept și va avea o convalescență scurtă
Intervenția chirurgicală asupra președintelui Traian Băsescu a constat în extirparea lobului drept tiroidian, sub anestezie generală și a decurs fără incidente anestezico-chirurgicale, urmând o convalescență scurtă, au declarat, într-o conferință de presă, membrii echipei medicale care l-au operat.
Publicat: 15/02/2012, 10:25
Actualizat: 22/02/2012, 14:47

Intervenția chirurgicală asupra președintelui Traian Băsescu a constat în extirparea lobului drept tiroidian, sub anestezie generală și a decurs fără incidente anestezico-chirurgicale, urmând o convalescență scurtă, au declarat, într-o conferință de presă, membrii echipei medicale care l-au operat.

Medicul Ioan Sârbu, comandantul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central, a precizat că intervenția chirurgicală a constat în extirparea lobului drept tiroidian, și că “intraoperator și imediat postoperator nu au existat incidente anestezico-chirurgicale”.

“În momentul de față, președintele Traian Băsescu este asistat postoperator și primește asistemța medicală necesară”, a completat Sârbu.

El a mai spus că, intraoperator, a fost efectuat un examen histo-patologic și că, așa cum s-a comunicat Administrația Prezidențială, a fost vorba despre o tumoră benignă, necanceroasă.

La rândul său, medicul Mircea Ghemigean, medic primar chirurgie endocrină la Institutul C.I. Parhon, șeful echipei de chirurgi a spus că președintele Traian Băsescu a fost diagnosticat în urmă cu câteva luni cu un nodul tiroidian de lob drept, hiperfuncțional, pentru care a primit un tratament preoperator de echilibrare, obligatoriu în cazurile de hiperfuncție tiroidiană.

“Nodulul hiperfuncțional este singurul nodul care nu se operează la prezentare direct, ci trebuie să primească un tratament specific, de blocare a funcției lui. Domnul președinte a urmat acest tratament, a fost pregătit preoperator cu un alt tratament specific, timp de două săptămâni, și conform unei programări dinainte stabilite, s-a intervenit chirurgical, sub anestezie generală cu intubație orotraheală, practicându-se o aplațieîn totalitate a nodulului tiroidian drept”, a explicat Ghemigean.

El a mai spus că intervenția a fost efectuată “cu examen histo-patologic al piesei pe masă, care a dovedit benignitatea nodulului”.

Potrivit lui Ghemigean, a fost nevoie de operație, pentru a nu apărea riscul unei recidive funcționale a respectivului “nodul măricel, cu structură preponderent solidă”.

Medicul a mai precizat că președintele a beneficiat de o tehnologie de ligaturare a vaselor, pentru că nu s-au folosit fire chirurgicale, ci pense care produc coagularea vaselor de sânge.

Ghemigean a arătat că Băsescu a adormit și s-a trezit la fel de repede din anestezie.

“Starea generală a președintelui este excelentă. Dânsul este în postoperator, este binedispus, are chef de vorbă, după cum bine îl știți, și-a revenit perfect și abia așteaptă să își reia activitatea, pe care probabil o va relua în următoarele 48, 72 de ore, când va fi probabil externat”, a dezvăluit Mircea Ghemigean.

“Noi credem că vom putea face externarea probabil în cursul zilei de duminică sau luni. Nu pot să vă spun de pe acum, dar asta intenționăm să facem”, a completat el.

Ghemigean a declarat că Băsescu va avea o convalescență scurtă și că “respiră bine, vorbește bine, operația nefiind grevată de nici un fel de complicații”.

Întrebați dacă pot exista efecte asupra comportamentului, determinate de nodulul tiroidian, medicii din echipa care l-a operat pe Traian Băsescu au spus că nu există niciun astfel de efect și că “în niciun caz” nu se poate pune problema unor tulburări de comportament.

Ei au mai arătat că Băsescu va urma un tratament substitutiv discontinuu, în cantități mici, concretizat prin administrarea unor hormoni tiroidieni.

Mai multe informații pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...