Prețuri mai mari cu 40 la sută la gaze de la 1 ianuarie? Decizia de azi a deputaților și un reproș DUR pentru ministrul Energiei venit chiar dinspre parlamentarii PSD

Prețuri mai mari cu 40 la sută la gaze de la 1 ianuarie? Decizia de azi a deputaților și un reproș DUR pentru ministrul Energiei venit chiar dinspre parlamentarii PSD
Publicat: 03/12/2014, 14:47
Actualizat: 03/12/2014, 20:40

Camera Deputaților a modificat, miercuri, Ordonanța de Urgență 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de același tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susținând că, astfel nu vor crește din 2015 prețurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

Deputatul PSD Iulian Iancu, președintele comisiei de industrii, a precizat că membrii comisiei au introdus în Ordonanța de Urgență un amendament care se adresează consumatorului casnic care utilizează energia termică și care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenției legiuitorului.

„Amendamentul la Ordonanța de Urgență încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenției legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderență punerii la dispoziție furnizorilor cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție necesare acoperirii consumului clienților casnici, inclusiv cantitățile destinate producătorilor de energie termnică numai pentru cantitățile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației. Modificarea este pentru a putea permite ANRE și Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile prețuri la energie termică”, a spus Iancu.

Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a precizat că Guvernul susține acest amendament, dar că niciodată nu s-a pus problema creșterii prețurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015.

„Este un amendament care vizează situația centralelor de cogenerare și anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de același tratament ca și centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susținem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă același regim ca și centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca prețurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc”, a arătat Nicolescu, meționând în acest sens Monitorul Oficial din 4 noiembrie.

În replică, Iulian Iancu a spus că aceasta este o „intervenție mincinoasă, care sfidează Parlamentul”. El a adăugat că, prin amendarea Ordonanței, se corectează această situație, în urma căreia prețurile gazelor ar fi crescut cu 40%.

„Pentru că nu este de admis, vreau să vă spun că MO, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toți producătorii de energie termică pentru că în acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni și ca atare stabilește un preț, dar trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie dacă nu intervenim astăzi, este de creștere a prețului gazelor cu 40%. De aceea noi astăzi, prin amendarea legii, ne adresăm consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică și corectăm această situație, dând posibilitate consumatorilor casnici să aibă același regim nediscriminatoriu și în continuare”, a adăugat Iancu.

Deputatul PDL Lucian Bode a spus că susține amendarea acestei ordonanțe și este „surprins neplăcut” că Guvernul nu a făcut acest lucru printr-o hotărâre de guvern.

Ordonanța de ugență 35/2014 pentru completarea legii energiei electrice și a gazelor naturale a fost adoptată cu 292 voturi pentru, unul împotrivă și 3 abțineri, Camera Deputaților fiind for decizional cu acest proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun