Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Dacă NU era membră UE, România risca INGERINȚE RUSE precum cele din Ucraina

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Dacă NU era membră UE, România risca INGERINȚE RUSE precum cele din Ucraina
Publicat: 11/03/2019, 20:25

„Integrarea europeană a făcut atât de multe lucruri în ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică (…) este că vă pot spune că am văzut România cu ochii mei și era complet diferită la sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, v-aș fi spus că trebuia să ne internăm într-un spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu în mintea mea că, dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina ar fi făcut și în România. Pentru mine, aceasta este o problemă fundamentală”, a declarat Frans Timmermans.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014. Administrația Vladimir Putin este acuzată că oferă susținere grupurilor insurgente separatiste proruse implicate în confruntări militare cu serviciile de securitate ucrainene în provinciile Lugansk și Donețk. Moscova neagă acuzațiile.

Frans Timmermans: De când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres în România

„Am spus clar că vreau să vorbesc cu reprezentanții Guvernului României despre recomandările pe care Comisia le-a dat în raportul MCV. Vrem să ne asigurăm că există progrese în privința Justiției din România, vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupției continuă, pentru că este foarte important pentru viitorul acestei țări. Problema mea este că de când am publicat raportul MCV nu am văzut niciun progres”, a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, luni, la București.

Întrebat despre activarea articolului 7 din Tratatul UE, cum s-a întamplat în cazul Ungariei și al Poloniei, oficialul european nu a dorit să speculeze ce se va întâmpla, însă a zis că România poate utiliza raportul MCV pentru a se pune în acord cu Comisia Europeană.

„Nu voi specula următorii pași. Fiecare țară este diferită și avem o posibilitate unică cu România pentru că poate utiliza raportul MCV pentru a rezolva chestiunile cu care nu suntem de acord astăzi. Să sperăm că vom fi de acord mâine. Trebuie să ne asigurăm că facem pași înainte. Ne-am oferit de multe ori ca atunci când puneti la cale o legislatie nouă să veniți înainte să ne sfătuim, asta e ce spun de fiecare dată ca România să nu mai facă pași în direcția greșită. Știu că e necesară transpunerea deciziilor CCR în legislație, dar la fel de important e să nu faceți pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a mai spus Frans Timmermans.

Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincție de Doctor Honoris Causa. La eveniment a vorbit despre drepturi și libertăți fundamentale, dar și despre statul de drept, spunând că atunci când acesta este încălcat, insituțiile sunt puse sub un anumit control.

„Dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război așa ceva nu mai este posibil. Societatea noastră și instituțiile noastre sunt bazate pe democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Nu poți să folosești unul dintre aceste concepte împotriva celuilalt. Dar ceea ce am văzut în ultimii ani, din păcate, foarte des, că Comisia Europeană, Consiliul Europei, spre exemplu, critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare și uneori această sporire a ingerințelor se apără cu argumentul că . Și când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că eu dețin majoritatea. Este un concept fundamental pentru funcționarea societăților noastre. O democrație poate fi judecată prin protejarea minorităților. Majoritatea de azi ar putea fi minoritatea de mâine. Ce se întâmplă atunci când statul de drept este încălcat? Vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă statul de drept este amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este reinterpretată după ideea că câștigătorul ia totul, atunci cu siguranță veți vedea acest lucru consemnat”, a declarat Frans Timmermans la evenimentul la care a fost decorat de SNSPA.

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans se află în România cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Oficialul european a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincție de Doctor Honoris Causa. După evenimentul organizat de SNSPA, Timmermans a plecat la Palatul Victoria, unde are o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...