Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție a fost sfințită

Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție a fost sfințită
Publicat: 11/11/2013, 13:07
Actualizat: 31/07/2014, 14:42

Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție este sfințită, luni, la Deva, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina- ocrotitorul celor păgubiți, iar preotul care va sluji în acest lăcaș este ofițerul Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Județean de Poliție, cel din Hunedoara, este sfințită, luni, când se sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Mina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lăcașul de cult face parte din ansamblul arhitectural „Glorie Polițistului Român”, care este realizat în incinta Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara și care mai include monumentul polițistului român.

Slujba de sfințire a ansamblului arhitectural, la care participă peste 200 de persoane, oficialități, polițiști și civili, este oficiată de un sobor de preoți și diaconi, conduși de mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nicodim, și episcopul Devei și Hunedoarei, PS Gurie.

„Lăcașul de cult, avându-i ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, va deservi nevoile spirituale ale polițiștilor hunedoreni, ale familiilor acestora și ale altor credincioși din municipiul Deva”, a declarat preotul care va oficia slujbe la biserica din curtea Poliției, Bogdan Nițu, care este părinte onorific, el fiind ofițer de poliție cu grad de inspector principal și având funcția de purtător de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara.

Potrivit acestuia, biserica a fost realizată din fonduri exclusiv extra-bugetare, între anii 2012-2013, la solicitarea și cu sprijinul structurilor asociative din cadrul Poliției Județene, iar pictura interioară a fost realizată în tehnica tempera de pictorul bisericesc Constantin Bumbu.

Lăcașul de cult respectă arhitectura specifică bisericilor ortodoxe hunedorene, fiind construit din lemn de brad și având o navă principală cu laturile de 14,55 metri, respectiv 6,20 metri, cu un turn-clopotniță situat în partea de apus, pe pridvorul deschis.

„Prin această inițiativă, unică la nivel național, Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara marchează o nouă etapă a evoluției parteneriatului social între instituția Poliției și comunitatea locală, pe de o parte prin cinstirea și promovarea imaginii polițistului român, iar pe de altă parte prin deschiderea față de societatea civilă și anticiparea nevoilor spiritual-religioase ale cetățenilor. Ansamblul arhitectural se va constitui într-un vector pozitiv de imagine instituțională și de creștere a gradului de încredere a cetățeanului în instituția Poliției, dat fiind faptul că evocarea evenimentelor importante din viața instituției – Ziua Națională, Ziua Eroilor, Ziua Poliției – se va putea face într-un spațiu dorit, construit și promovat de polițiștii hunedoreni, iar slujbele religioase vor fi oficiate de un preot care are și calitatea de polițist”, a spus Nițu.

Slujba de sfințire a noului lăcaș de cult a marcat, totodată, și prima sărbătorire a hramului bisericii, care a fost înălțată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina, cel care, potrivit tradiției ortodoxe, este considerat de credincioși „ocrotitorul celor păgubiți”, adică al celor care au fost victime ale unor infracțiuni precum furt, tâlhărie sau înșelăciune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Dispar unele pensii. Românii care ar trebui să se grăbească să-și depună dosarul
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit