PRIMA declarație a Principelui Nicolae, la patru luni după ce a fost exclus din Casa Regală

PRIMA declarație a Principelui Nicolae, la patru luni după ce a fost exclus din Casa Regală
Publicat: 02/12/2015, 15:56

„Când e ziua țării tale, când trecutul e mai prezent ca oricând, cel mai greu este să nu fii acasă. Cu exilul nu te înveți. Exilul doare teribil! Români, în vremuri tulburi să ne luăm speranța din tăria care curge prin venele neamului nostru, asuprit, dar niciodată îngenuncheat. La mulți ani!”, a scris Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, într-un mesaj de Ziua Națională a României, publicat pe pagina sa de Facebook.

Biroului de Presă al Regelui Mihai I a anunțat, pe 11 august, printr-un comunicat de presă, că Regele Mihai I a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, Regele Mihai I l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare pe 1 august 2015.

În comunicat se specifica faptul că „Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”.

„Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”, se mai spunea în comunicat. „Păstrând aceeași afecțiune nepotului său”, Regele Mihai „nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”, se mai spunea în comunicat.

Pe de altă parte, fostul Principe Nicolae al României, care în prezent folosește denumirea Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, a transmis un mesaj de 1 Decembrie în contextul în care Familia Regală a efectuat, luni și marți, o călătorie-simbol cu trenul regal, de Ziua Națională a României. Principesa Moștenitoare Margareta a declarat la sosirea în București a trenului regal că 1 Decembrie a fost o zi de unitate, demnitate și istorie și că se gândește la viitor, care trebuie să fie mai bun pentru români.

În acest an, cu ocazia Zilei Naționale, trenul regal a efectuat, în mod simbolic, un itinerariu numit „Trenul Aducerii Aminte”, avându-i la bord pe Principesa Moștenitoare Margareta, pe soțul său, Principele Radu, și pe Principesa Maria, cea mai tânără dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai I și ale Reginei Ana.

Trenul a refăcut traseul Drobeta-Turnu-Severin – București, ca un omagiu adus Regelui Carol I, la 150 de ani de la venirea acestuia în țară. Pe 8 mai 1866, principele Carol punea piciorul pe pământ românesc, la Turnu-Severin. Pe 10 mai, principele suveran intra în Capitală, iar la 29 iunie era adoptată Constituția în care, pentru prima oară în istorie, țara noastră era denumită „România”.

Anul acesta, Familia Regală a parcurs, la bordul trenului regal, județele Mehedinți, Dolj, Olt și Dâmbovița, încheind călătoria la București, marți seară.

Aproximativ 4.000 de oameni au întâmpinat Familia Reaglă, luni după-amiază, în gara din Drobeta-Turnu-Severin, alte câteva mii de persoane fiind prezente în celelalte gări în care trenul a oprit, marți, în drumul său spre București.

La sosirea în București, Principesa Margareta a spus că este foarte fericită și că 1 Decembrie a fost o zi foarte emoționantă pentru familia sa.

„A fost o zi emoționantă, o zi de unitate, de demnitate, istorie și ne gândim la viitor, pentru că noi, în România, avem mândrie. (…) Astăzi a fost o zi absolut minunată. Sunt foarte foarte bucuroasă. (…) Cred că este o zi nouă astăzi. A fost atât de multă lume, copii, bătrâni, familii. Toată lumea a fost bucuroasă. Trebuie să fim împreună pentru țara noastră, să ne gândim la viitor, să fie un viitor mai bun. Vă iubim”, a spus Principesa Margareta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului