Prima reacție a Patriarhiei legată de viitoarea moschee din Capitală

Prima reacție a Patriarhiei legată de viitoarea moschee din Capitală
Publicat: 26/08/2015, 17:39
Actualizat: 06/05/2019, 17:45

Într-un comunicat transmis, miercuri, agenției MEDIAFAX, Patriarhia anunță că dorește lămuriri oficiale de la cultul musulman cu privire la noua moschee care va fi construită pe un teren de peste 11.000 de metri pătrați situat lângă Romexpo.

„Patriarhia Română dorește din partea cultului musulman lămuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul și impactul unei noi moschei în București, pentru o corectă informare a credincioșilor creștini ortodocși”, spune Patriarhia Română.

În 29 iulie, Patriarhia Română susținea că a fost informată încă din 2005 despre construirea în România a unui lăcaș de cult pentru comunitatea musulmană și nu are nimic împotriva ridicării moscheii, dar așteaptă să primească un teren în Istanbul, unde să fie construit un centru de pelerinaj, cu capelă.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, declara că trebuie respectat principiul reciprocității și Biserica Ortodoxă Română să primească un teren în Istanbul, în condiții similare celor în care a fost acordat terenul din București pentru comunitatea musulmană.

„Încă din 2005, Patriarhia Română a fost informată de către autorități în legătură cu construirea, în România, a unui lăcaș de cult pentru comunitatea musulmană. Patriarhia Română a spus, încă de atunci, că nu are nimic împotrivă pentru construirea lăcașului de cult, dar că trebuie respectat principiul reciprocității, respectiv să primească un teren în Istanbul, în condiții similare”, spunea părintele Constantin Stoica.

Episcopul de Giurgiu, PS Ambrozie, declara, în 15 august, la slujba oficiată de Sfânta Maria la Mănăstirea Putna, că „nu se poate construi moschee în țara voievozilor” și că atunci când duc povara neamului pe umeri „pe unii îi lasă genunchii” și s-au operat, adăugând: „Bine ar fi să nu ne lase mintea”.

Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătrați situat pe bulevardul Expoziției nr. 22-30, Sector 1, pentru construcția unei moschei.

Terenul de peste 11.000 de metri pătrați, de lângă Romexpo, cu o valoare estimată la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat în concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfârșitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern. Singura condiție pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrările de construcție a moscheii să înceapă în trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman și Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcașului de cult, mai multe anexe în care vor funcționa un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă și un centru de asistență socială.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar dintre aceștia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România este la Constanța, de altfel majoritatea musulmanilor din țară aflându-se în Dobrogea.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur și la adresa liderului comunității musulmanilor din România, dar și a președintelui Recep Erodgan. Băsescu a susținut de mai multe ori că o astfel de inițiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securității naționale, reproșându-le responsabililor de la București că nu evaluează implicațiile acestui demers.

„Probabil nu reușiți să vă imaginați o stație de metrou din București în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligența nu va ajută să vă imaginați tineri romîni eșuați în viață convertiți la islamism și trimiși în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan și reveniți în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, arăta fostul șef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, șeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, afirma că proiectul este unul pașnic și că nu înțelege de ce s-a transformat „într-o polemică

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021