Prima zi de carantină/ Un român povestește „aventura” absurdă în România după vacanța în Italia: „Ora 9:00 – sună cineva de la DSU: Bună ziua! Cum va simțiți? Aveți temperatură?/ Până la această oră, 121 de convorbiri”

Prima zi de carantină/ Un român povestește „aventura” absurdă în România după vacanța în Italia: „Ora 9:00 – sună cineva de la DSU: Bună ziua! Cum va simțiți? Aveți temperatură?/ Până la această oră, 121 de convorbiri”
Publicat: 25/02/2020, 22:52
Actualizat: 25/02/2020, 22:53

Marius Gabriel Lungeanu, showroom manager la EMAG, a povestit, pe pagina sa de Facebook, „aventura” pe care o trăiește în România, unde a intrat în carantină după o vacanță în Italia. În mai puțin de 24 de ore a constatat că a avut 121 de convorbiri telefonice, fiind trimis de la o autoritate de sănătate publică la alta, ca să lămurească situația, carantina și concediul medical.

„Partea bună e că încă am o relație superbă cu soția, nu am ajuns la certuri iar în casă am ajuns să ștergem și becurile de praf”, spune Lungeanu după prima zi de carantină.

El povestește că, după zeci de știri văzute, „care mai de care mai pompoase și exaggerate”, după măsurile luate în Italia, așteptările sale atinseseră cote de neimaginat. „Aveam așteptări reale, că cineva avizat să vină să ne verifice și să ateste din punct de vedere medical, că suntem ok. Aveam așteptări că serviciile din România, să nu aibă încredere în faptul că, sunt o persoană matură și conștiincioasă și că stau în carantină. Mă așteptăm să vină să-mi pună un sigiliu pe ușa, gen bandă cu “CAUTION CRIME SCENE” dar prea multe filme americane sau abonament “ieftin” Netflix, au dus la un derapaj de realitate.

Ora 9:00 – sună cineva de la DSU: Bună ziua! Cum va simțiți? Aveți temperatura? Tușiți? Întrebări standard, rapide, că atunci când îți faci medicină muncii. Înălțime, greutate, boli în familie? 

Că tot venisem din Italia, am zis să nu luăm doar ce e rău de acolo (*COVID-19) și am ieșit frumos în balcon să luăm “colazione”.

Nu terminăm bine, că încep să sune telefoanele. Până la această ora 121 convorbiri avute. Ce mi-a plăcut cel mai mult, că și numitor comun, mai toate convorbirile au început cu întrebarea, “Dar ați ieșit din casă?” – oameni buni nu am să îmbolnăvesc pe nimeni, deși dorul de propriul copil a atins limite neimaginabile.Ora 16:00 – discutie cu HR – SUBIECT – concediu medical necesar pana la sfarsitul lunii. Sincer, in toata isteria creata, a fost ultimul subiect la care ma gandisem.

Pun mana pe telefon si imi sun medicul de familie. Discutie simpla si total surprinzatoare de ambele parti.

– Buna ziua! Sunt Marius Lungeanu si va deranjez in legatura cu concediul medical. Cum procedez? – fiind 100% convins de catre DSP, care cu o zi inainte, care imi ceruse toate datele ca vor lua legatura cu doctorul de familie pentru a ii explica situatia in care ma aflu si sa afle la randul lor mai multe detalii despre istoricul meu medical.

– Buna ziua Marius, pentru ce ai nevoie de concediu medical? Imi raspunde doctorul, intrebare urmata cu cateva secunde de pauza din partea mea. M-am uitat la telefon sa ma asigur ca am sunat pe cine trebuie.

In fine… ii explic de la zero toata situatia mea si modul in care am ajuns in carantina, dupa care ma pune si dumnealui in tema cu procedura “romaneasca” de a obtine un concediu medical.

– Acesta nu se da retroactiv

– Are nevoie de cardul meu de sanatate (care se afla la mine, in carantina)

– Adeverinta de salariat

– Etc…

Pentru ca nu primise nici o informare, inchei conversatia si sun la DSP.

#coronavirus #COVID-19 – Prima zi de carantinaPartea buna e ca inca am o relatie superba cu sotia, nu am ajuns la…

Publicată de Marius Gabriel Lungeanu pe Luni, 24 februarie 2020

Doamna de la DSP, foarte amabila dar complet neinformata cu privire la subiectul meu, ma roaga sa astept in telefon pentru a verifica ultimele adrese primite de la minister.

Imi spune: “Uite, am gasit o adresa primita acum cateva minute, am sa o citesc cu voce tare pentru a o auzi si dvs.” In pasi scurti, aceasta spunea ca pentru persoanele in carantina se se emite o adeverinta sau concediu medical, cu o perioada standard de 14 zile, care se va stampila la sfarsitul carantinei.

Spun perfect si nu apuc sa ma bucur, ca aceasta ma roaga sa informez si doctorul de familie.

Sun medicul de familie, ii explic, iar acesta imi explica faptul ca pentru CM, tot are nevoie de cardul meu de sanatate si ca nu imi poate oferi CM pentru luna in curs. E nevoie de modificare in sistemul informatic.

Sun departamentul de resurse umane, explic situatia, imi explica la randul lor ca nu ma pot ponta cu CM daca nu am macar ceva la mana, ca intradevar sunt carantinat. Moment in care realizez, ca de fapt, eu nu am o dovada clara ca o institutie a statului, m-a izolat in propriul apartament. Asa ca mi-am facut un selfie cu masca la gura si le-am trimis-o pe WhatsApp.

CONCLUZIA e ca desi in ultima luna, am platit CAS 5097 ron si CASS 2039 ron, institutiile si statul roman au ajuns sa faca din mine veriga lipsa in comunicarea dintre ele. RUSINE

Nu vreau sa ma gandesc daca eram bolnav si nu puteam da aceste telefoane, nu vreau sa ma gandesc daca intradevar apare un focar de COVID-19 la Galati ce se poate intampla cu noi, mai ales ca dupa ultima experienta cu Spitalul Judetean Galati, am reusit sa plec de la terapie intensiva cu “CLOSTRIDIUM DIFFICILE”.

Multa sanatate si aveti grija de sistemul imunitar. Prima zi am trecut-o cu BRIO, mai urmeaza 13 (sper nu cu ghinion)”, spune Marius.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Caz BIZAR în lume: nu a mai mâncat și băut timp de 16 ani! I-a...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Ungurii vor schimba REGULILE din Europa. Totul se va aplica începând cu 1 IULIE
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Oamenii de știință au creat diamante în doar 15 minute cu o tehnică inovatoare
×