Primar Ploiești: Prioritățile noastre, bisericile din oraș; abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului

Primar Ploiești: Prioritățile noastre, bisericile din oraș; abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului
Publicat: 05/02/2014, 19:23
Actualizat: 19/02/2015, 12:40

Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, spune că autoritățile locale vor da curs solicitării BOR de acordare a unui sprijin financiar de cinci milioane de lei pentru Catedrala Neamului doar după ce vor fi acoperite toate cererile de susținere financiară venite din partea bisericilor din municipiu.

Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, spune că autoritățile locale vor da curs solicitării BOR de acordare a unui sprijin financiar de cinci milioane de lei pentru Catedrala Neamului doar după ce vor fi acoperite toate cererile de susținere financiară venite din partea bisericilor din municipiu.

La Ploiești, reprezentanții BOR au solicitat un ajutor financiar de cinci milioane de lei, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul municipiului, Iulian Bădescu.

„Am primit o adresă (privind alocarea unei sume de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului – n.r.) din partea Patriarhiei, dar prioritățile noastre sunt cele cu privire la bisericile de pe raza municipiului Ploiești și sprijinul nostru va veni în primă instanță pentru finalizarea lucrărilor la aceste biserici. În măsura în care reușim să îndeplinim toate cererile bisericilor din municipiul Ploiești, cu mare plăcere o să dăm curs și cererii Patriarhiei Române”, a declarat primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu.

Și Consiliul Județean Prahova a primit o solicitare în acest sens din partea Patriarhiei, însă nici această instituție nu va da curs solicitării.

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, spune că autoritățile din județ vor să termine la Ploiești o biserică dedicată eroilor care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

„Am primit cerere, dar nu am alocat, pentru că noi avem o sarcină: la o sută de ani de la Marea Unire vrem să terminăm monumentul eroilor neamului care este Catedrala din Ploiești. Nu vom da bani pentru altceva pentru că nu am terminat-o pe asta, dedicată eroilor pentru reîntregirea României”, a spus Mircea Cosma.

Șeful CJ Prahova a precizat că în bugetul județului aprobat săptămâna aceasta este prevăzută o alocare bugetară pentru lăcașul de cult închinat memoriei eroilor de la Marea Unire.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să...
Filmul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l ratezi. Un divorț cu năbădăi
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă...
×