Primăria Bistrița vrea să desființeze o școală în care învață copii romi pe motiv că e o „enclavă”

Primăria Bistrița vrea să desființeze o școală în care învață copii romi pe motiv că e o enclavă
Publicat: 30/01/2013, 16:22
Actualizat: 26/03/2019, 13:33

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu (PSD), a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că, în conformitate cu modificările legislative și cu noua Lege a învățământului, Consiliul Local este cel care aprobă rețeaua școlară în municipiu și are dreptul să decidă în privința acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Școala Generală nr. 2 funcționează cu circa 250 de de elevi, marea lor majoritate de etnie romă. S-a creat în zona aia o un fel de enclavă, enclavă cu care nici eu, nici administrația, cred că nici Consiliul Local, nu suntem de acord. Enclavizarea copiilor romi într-o școală în Bistrița cred că este dăunătoare, nocivă și păguboasă pentru toată lumea. Și pentru noi ca societate, pentru copiii noștri și mai ales pentru acei copii care nu sunt puși în fața unei concurențe reale, reducându-le șansa de a accede la etapele superioare ale învățământului. Discuțiile care au durat mult timp, trei ani, acum după apariția legii noi s-au finalizat”, a declarat Ovidiu Crețu.

El a spus că elevii de la Școala Generală nr. 2 vor fi repartizați „nominal și individual” la celelalte școli din oraș, în funcție de locul unde domiciliază, părinții acestora urmând să fie anunțați în scris, astfel încât să se evite eventualul abandon școlar.

Totodată, primarul a mai spus că elevii care vor să aleagă o anumită școală o vor putea frecventa, însă este de dorit să nu migreze toți într-o singură unitate, unde să formeze o nouă enclavă.

Edilul a adăugat că imobilul în care funcționează acum Școala Generală nr. 2 va fi repartizat Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, care va putea funcționa acolo din anul școlar 2013-2014.

Ovidiu Crețu a adăugat că a avut o întâlnire cu un grup de aproximativ zece părinți ai căror copii învață acum la Școala Generală nr. 2.

„Acei părinți de etnie romă au venit să îmi solicite să nu desființăm școala, dar au plecat de la mine convinși că facem un lucru foarte bun. M-au rugat să purtăm o discuție cu un număr mai mare de părinți, iar săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu părinții și vom aduce argumentele pe care le avem. Știu că nu sună bine, că obișnuința este o a doua natură, dar trebuie să și tăiem până la urmă nodurile gordiene care împiedică dezvoltarea europeană a municipiului”, a spus primarul.

El a adăugat că nu poate fi acceptat „ca un curent al enclavizării să fie stimulat și întreținut cu banii municipiului”: „Nu putem să acceptăm în Bistrița românească și europeană a anului 2013 ca un curent pe care îl combatem, acela al enclavizării, să fie stimulat și întreținut cu banii municipiului. Trebuie să rezolvăm lucrurile astfel încât să le fie bine și copiilor noștri”.

Desființarea Școlii Generale nr. 2 va fi supusă dezbaterii Consiliului Local Bistrița joi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase