Primăria Capitalei a strâns doar 10% din câinii maidanezi din București

Redactor:
Andreea Ofițeru
Primăria Capitalei a strâns doar 10% din câinii maidanezi din București
Răzvan Băncesu, directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), a declarat marți că în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2013 au fost strânși 4.178 de câini fără stăpân din toate sectoarele Capitalei.

Răzvan Băncesu, directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), a declarat marți că în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2013 au fost strânși 4.178 de câini fără stăpân din toate sectoarele Capitalei. În același timp, 1.467 de maidanezi au fost adoptați de persoane fizice, iar alți 1.509 de organizații non-guvernamentale. De asemenea, 156 de câini sunt în cus de adopție.

Băncescu a precizat că 150 de câini fără stăpâni au fost eutanasiați din cauza problemelor de sănătate.

„În perioada septembrie – noiembrie 2013, numărul persoanelor mușcate de maidanezi a scăzut cu 51%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în intervalul 1 septembrie-30 noiembrie 2012, 2.290 de bucureșteni au fost mușcați de câinii fără stăpân, numărul acestora a scăzut la 1.117 în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2013”, a declarat directorul ASPA.

Răzvan Băncescu a precizat că în București există 15 echipe de hingheri. Până acum, acestea au operat în special în zonele în care au fost înregistrate mai multe incidente.

În același timp, ASPA a verificat situația adopțiilor făcute în sectoarele 3, 4, 5 și 6 ale Capitalei, descoperind 86 de cazuri neconforme (câinii nu au fost găsiți la domiciliu).

Directorul ASPA a adăugat că Primăria Capitalei va apela la serviciul de eutanasiere după ce vor intra în vigoare normele metodologice privind punerea în aplicare a Legii eutanasierii.

O singură firmă din București oferă servicii de eutanasiere. Acestea includ neutralizarea și transportul animalului în condiții speciale. Eutanasierea costă 1 euro/kg.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Capitalei au arătat că, deși pot strânge 300 de câini maidanezi pe zi, acest lucru nu este posibil pentru că nu există locuri special amenajate în care animalele să poate fi duse. În aceste condiții, 70-80 de câină fără stăpân sunt prinși zilnic. Totodată, ca urmare a acestei situații au mai rămas doar opt dintre cele 15 echipe de hingheri pe care le-a angajat ASPA temporar.

Răzvan Băncescu a precizat că pentru Primărie termenul de 18 luni rămâne valabil pentru strângere tuturor maidanezilor.

Potrivit Primăriei, în prezent, pe străzi sunt încă 61.000 de câini.

Inchide