Primăria Capitalei taie 608 milioane de lei de la străzi, școli și biserici din cauza veniturilor scăzute

Primăria Capitalei taie 608 milioane de lei de la străzi, școli și biserici din cauza veniturilor scăzute
Publicat: 26/06/2019, 15:53

„Având în vedere gradul efectiv de realizare a veniturilor în primele 5 luni ale anului curent, când se constată o diminuare a veniturilor bugetului local, urmare a încasărilor din cotele defalcate din impozitul pe venit în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2018 se constată necesitatea rectificării atât a unor venituri prognozate a fi încasate la bugetul Municipiului București cât și reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent”, se arată în expunerea de motive a proiectului de rectificare bugetară aprobat, miercuri, în ședința CGMB.

Suma propusă pentru diminuare este, potrivit proiectului de hotărâre, de 608 milioane de lei, adică aproximativ 10% din bugetul total.

Principalele tăieri:

– 35 de milioane de la învățământ,
– 11 milioane de la promovarea culturii tradiționale,
– 33 de milioane de la întreținere parcuri și spații verzi,
– 53 de milioane de la Transporturi,
– 5 milioane de lei mai puțin la biserici,
– 10 milioane de lei mai puțin la Administrația Străzilor,
– Centrul de creație artă și tradiție, minus 11 milioane,
– 3 milioane mai puțin la Poliția Locală,
– Administrația Monumentelor, tăiere de 14 milioane de lei.

Pe de altă parte, 51 de milioane de lei vor merge în plus la Administrația Spitalelor, potrivit proiectuluui de rectificare aprobat în ședința Consiliului General de miercuri.

„În ceea ce privește rectificarea, aceasta a ținut cont de alcătuirea bugetului de stat, care a fost diminuat de către Ministerul Finanțelor cu 25 de procente, prin urmare cheltuielile PMB au trebuit să fie reduse, și să se realizeze o prioritizare a cheltuielilor. Sub nicio formă nu s-au făcut tăieri. Dimpotrivă, bugetul sănătății crește cu 50 de milioane de lei, și sunt și alte creșteri. A trebuit să prioritizăm cheltuielile pentru alte instituții”, a declarat, miercuri, primarul general, Gabriela Firea, înainte de începerea ședinței CGMB.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult