Primăria Constanța, obligată să plătească 13 milioane de euro unei firme italiene

Primăria Constanța, obligată să plătească 13 milioane de euro unei firme italiene
Publicat: 25/06/2012, 18:33
Actualizat: 25/06/2012, 18:33

Primăria Constanța este obligată să plătească 13 milioane de euro unei firme italiene, banii reprezentând costul unor lucrări de infrastructură făcute de firma respectivă, nu de Primărie, cum era prevăzut în contract, Radu Mazăre spunând însă că există un proces de anulare a contractului respectiv.

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat, luni, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța, că procurorii au cerut instanței anularea contractului încheiat cu firma italiană deoarece ar fi fost realizat cu încălcarea legii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ne-am judecat și ne judecăm cu cei de la Fin.CO.GE.RO de 12 ani. La un moment dat, am făcut plângere penală împotriva fostului primar, a domnului Mihăeși, și a celui de la Fin.CO.GE.RO întrucât contractul a fost încheiat fără ca obligațiile de cheltuială să fi fost votate în Consiliul Local. Procurorul, în baza unei rezoluții, a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva fostului primar întrucât cauza a fost prescrisă, dar a atacat în civil desființarea contractului pentru că a fost făcut cu încălcarea legii. În prezent, suntem în proces la Brașov pentru desființarea contractului, proces înaintat de instituția statului român, de Procuratură”, a declarat Radu Mazăre.

El a mai spus că o altă instituție a statului, ANAF, a făcut un control la firma italiană și a descoperit nereguli, iar în ciuda acestor evidențe Tribunalul Constanța a hotărât că Primăria trebuie să plătească 13 milioane de euro societății respective.

„ANAF a făcut control acestei firme italiene și a ajuns la concluzia că societățile prin care s-au realizat și la care s-au facturat materialele care ne sunt imputate să fie plătite ca lucrări sunt fictive. Și ANAF a făcut plângere penală administratorului și societății. În același timp, Tribunalul Constanța a decis definitiv și irevocabil ca orașul să-i plătească lucrările de infrastructură domnului italian, respectiv 13 milioane de euro”, a explicat primarul Constanței.

Avocata Georgiana Trandafir, care reprezintă Primăria Constanța, a afirmat, în cadrul ședinței Consilului Local, că a cerut instanței suspendarea provizorie a executării silite până când magistrații se vor pronunța în dosarul de la Brașov, privind legalitatea contractului încheiat, dar cererea a fost respinsă.

Ea a mai spus că va fi urmată o cale extraordinară de atac a hotărării Tribunalului Constanța, dar până atunci decizia instanței este executorie

Mazăre a prezentat și faptele prin care s-a ajuns în această situație, totul întâmplându-se cu doar câteva săptămâni înainte de a câștiga primul său mandat de primar, în anul 2000.

„Înainte de a veni eu primar, în anul 2000, Consiliul Local a dat o hotărâre prin care a fost de acord cu concesionarea unei suprafețe de teren, pe care a concesionat-o firma Fin.CO.GE.RO pentru construirea unui ansamblu rezidențial. În hotărârea de Consiliu, ca și discuțiile prezentate anterior hotărârii de Consiliu, nu s-a pus niciodată problema ca municipalitatea să facă cheltuieli ca urmare a acestui contract în sensul în care firma Fin.CO.GE.RO avea de plătit două milioane de euro pe o perioadă de 25 de ani, iar Primăria nu avea nicio obligație. După ce s-a emis hotărârea de Consiliu, a fost încheiat contractul de concesiune și prin voința fostului primar, Primăria și-a asumat obligația de a realiza infrastructura, iar dacă nu bagă banii în infrastructură să o realizeze Fin.CO.GE.RO și să o deconteze de la Primărie”, a mai spus Mazăre.

El a precizat că nu crede că în Italia ar fi câștigat cineva un proces împotriva statului și că prin această decizie există riscul să fie blocate conturile Primăriei.

„Nu cred că ar fi câștigat cineva în Italia un proces împotriva statului italian, însă sunt bani mulți la mijloc, să ne înțelegem. Nu vreau să fac un proces de intenție, nu este lupta mea personală că nu îmi ia mie bani din buzunar, ne ia tuturor. Prin decizia pe care au luat-o judecătorii Tribunalului iau 13 milioane de euro cu consecințe devastatoare în funcționarea orașului în condițiile în care există plângeri penale înaintate de procurori pentru desființarea acestui contract. (…) Va trebui să vedem ce tăiem, programe sociale, asfaltat, locuințe. E posibil să ne blocheze conturile oricând cu consecințele de rigoare”, a mai explicat primarul Constanței.

El a mai afirmat că va trimite o scrisoare tuturor constănțenilor în care îi va informa despre această situație și îi va invita la un miting în fața Tribunalului Constanța.

„Am să fac și o scrisoare de informare tuturor cetățenilor din oraș și o să-i invit la un miting în fața Tribunalului în care toți constănțenii care vor fi afectați să fie informați și să își strige nemulțumirile”, a declarat Mazăre.

De asemenea, consilierii locali și-au dat acordul pentru a face o plângere la CSM împotriva completului Tribunalului Constanța care a luat această decizie.

Disputa dintre municipalitate și firma italiană durează de mai bine de zece ani. În luna iunie 2000, primarul în funcție al municipiului Constanța, Gheorghe Mihăeși, a semnat un contract de concesiune a unui teren de peste 50.000 de metri pătrați cu firma italiană Fin.CO.GE.RO pentru construirea unor locuințe în cartierul Faleză Nord. În contractul încheiat se stipulează că Primăria are obligația să realizeze pe cheltuiala sa toate lucrările de urbanizare necesare, respectiv străzi, canalizare, parcări, spații verzi, parcuri, piețe. În anul 2001, după ce a devenit primar, Radu Mazăre a contestat acest contract, dar în 2004 Tribunalul Constanța a hotărât că Primăria trebuie să facă lucrările de sistematizare și utilități edilitare, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru firma italiană poate efectua lucrările respective pe cheltuiala Primăriei Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×