Primarul Buzăului, 5 ani de închisoare

Primarul Buzăului, 5 ani de închisoare
Publicat: 10/02/2015, 15:40

Decizia a fost dată de magistrații Judecătoriei Brașov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instanței, judecătorul Anda Sânpetru, primarul Buzăului a fost judecat pentru trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind condamnat pentru două dintre acestea, iar pentru cea de-a treia achitat.

Astfel, Boșcodeală a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare și un spor de pedeapsă de un an, urmând să execute cinci ani de închisoare.

Sentința Judecătoriei Brașov nu este definitivă, putând fi contestată în zece zile de la pronunțare.

În iulie 2013, primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat, printre altele, că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociației Sportive Fotbal Club Gloria Buzău

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a lui Boșcodeală pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2008, Boșcodeală a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume și ai dreptului de a folosi complexul sportiv find societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.

„În cursul anului 2008, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către Asociația Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău cu titlu de finanțare nerambursabila – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăți directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociația sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acționar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociația sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susțină activitatea sportivă a societății comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociația sportivă (suma de 279.496,32 lei)”, preciza DNA.

În acest mod, susțin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

De asemenea, afirma DNA, la 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, Boșcodeală a acordat direct, în folosință gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participațiune formate din Asociația Sportivă „Voința Buzău” și SC Monte Cris SR. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.

În plus, mai susțin procurorii, începând din 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul a asigurat nelegal folosința gratuită a stadionului de fotbal Asociației Sportive Fotbal Club Gloria Buzău și, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului, potrivit sursei citate.

În iunie 2014, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condițiile în care primise un alt teren, prejudicul fiind de peste 24 milioane de lei.

Acest dosar este judecat de Tribunalul Dâmbovița.

În ambele dosare, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor imobile, terenuri și mașini ale primarului.

Boșcodeală este la al cincilea mandat de primar al muncipiului Buzău. Din 2010, el este liderul organizației județene PSD Buzău. De-a lungul timpului, a mai fost membru PDL și ApR.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Metoda descoperită de medicii din Marea Britanie pentru a reduce perioada de recuperare a bolnavilor...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...