Primarul Scripcaru explică de ce Lausanne, și nu Brașov, a fost ales orașul gazdă al FOTE 2020: acolo este sediul CIO iar noi nu avem autostradă

Primarul Scripcaru explică de ce Lausanne, și nu Brașov, a fost ales orașul gazdă al FOTE 2020: acolo este sediul CIO iar noi nu avem autostradă
Publicat: 31/07/2015, 17:33

„Acest proiect poate fi important și în perioada viitoare. Din punctul nostru de vedere, olimpismul înseamnă fair-play, colegialitate și colaborare, și îi felicităm pe cei de la Lausanne. S-a observat acum că Lausanne este altceva și că sediul CIO este acolo. De la început, când am aflat că ei sunt contracandidații noștri, ne-am pregătit foarte bine, am argumentat cât de bine am putut proiectul nostru, și eu zic că am avut un proiect bun. Dacă ne gândim la conceptul promovat de noul președinte CIO, Thomas Bach, care a pledat pentru competiții mai puțin costisitoare dar de bună calitate, cred că am prezentat un proiect bun, competitiv. Dar intervine la un moment dat și acel context care ține de lobby. Mi s-a spus că, dincolo de argumente, am mai avut nevoie și de lobby. Și de aici se pot trage niște concluzii”, a spus George Scripcaru.

Acesta a menționat că dezavantajul orașului Brașov a fost lipsa unei autostrăzi spre București. „Argumentele noastre forte au fost satul olimpic compact, costurile reduse de organizare și bazele sportive la distanțe apropiate. Ne-a dezavantajat un lucru: eterna și veșnica problemă Brașov -București. Până în 2020 noi am prezentat ca și perspectivă autostradă și aeroport, dar cei care trăiesc în altă lume s-au gândit că aceste promisiuni nu sunt atît de convingătoare și că posibilitatea de mișcare a proiectelor, în perioada respectivă nu va fi așa de ușoară. Eu ca primar pot să mă angajez să fac unele lucruri, dar nu pot să garantez pentru lucruri care țin de infrastructura națională. Îmi pare rău de acest rezultat, dar este ca în sport: ai învins, continuă, n-ai învins, continuă”, a afirmat primarul George Scripcaru.

Orașul elvețian Lausanne a fost desemnat, vineri, în cadrul cele de-a 128-a reuniuni a CIO de la Kuala Lumpur, drept gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă pentru tineret din 2020, pentru această competiție candidând, fără succes, și Brașovul, informează site-ul oficial al CIO.

Lausanne a primit 71 de voturi, în timp ce Brașovul doar 10.

Comisia de evaluare, condusă de chinezul Yang Yang, a stabilit că ambele orașe sunt capabile să organizeze jocurile. Lausanne a fost ales în special pentru buna funcționare a instalațiilor sportive existente, temporare și demontabile.

Conform dosarului de candidatură al elvețienilor, JO din 2020 va avea loc între 10 și 19 ianuarie.

Orașul Brașov a depus dosarul de candidatură pentru organizarea ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice de tineret din 2020 la sfârșitul anului trecut. România propusese pentru această competiție desfășurarea a patru sporturi, cu zece probe, printre care schi biatlon și fond, schi alpin, combinată nordică și sărituri, snowboard, patinaj artistic, patinaj viteză și hochei, la acestea s-ar mai putea adăuga bob și/sau curling.

Premierul Ponta a anunțat, în martie, că Guvernul României garantează cu până la 17,2 milioane de dolari bugetul organizării ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice de tineret din 2020 la Brașov, în această sumă fiind incluse și investițiile în infrastructură.

Brașovul a candidat doar cu Lausanne, oraș care găzduiește și sediul Comitetului Olimpic Internațional, din 1915.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase