Primele declarații ale atacatorului din cursa Amsterdam-Paris. Cum a încercat Ayoub El Khazzani să-i convingă pe anchetatori că nu e terorist

Publicat: 23/08/2015, 20:35

După mai bine de de ore în custodia poliției, atacatorul din trenul de mare viteză de pe ruta Amsterdam-Paris, a insistat în fața anchetatorilor că nu a plănuit un atentat, ci voia doar să-i jefuiască pe călători. „Nu înțelege de ce totul a luat o așa amploare. este extrem de surprins și neagă că gestul său are o dimeniune teroristă. Asta îl face să râdă”, a spus avocatul său.

Cu toate acestea, argumentele lui Ayoub El Khazzani sunt departe de a fi crezute de anchetatori. El susține că a găsit întregul „arsenal” cu care se urcase în tren – un Kalașnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare – într-o valiză abandonată într-un parc din apropierea gării Bruxelles Midi, unde dormise peste noapte. Pentru a avea curaj să dea lovitura, a spus el, a luat mai multe medicamente și din acest motiv soldații americani care l-au oprit l-au descris ca fiind „într-o altă lume”.

Tânărul de ani care nu vorbește deloc franceză, ci doar arabă, nu i-a convins pe anchetatori, mai ales din cauza trecutului său. Născut în orașul marocan Tetouan, într-o familie modestă, Ayoub El Khazzani s-a lăsat de școală în clasa a șasea. A trăit furând portofele și având locuri temporare de muncă. A fost reținut de două ori pentru trafic de cannabis. În 2007 s-a mutat în Spania, iar discursul său dur de legitimare a jihadului în moscheile din Algeciras (oraș în sudul Spaniei aproape de Gibraltar) a atras atenția autorităților.

Spaniolii au prevenit serviciile se securitate franceze privind sosirea lui Khazzani, în februarie 2014, în Hexagon, însă nu poate fi localizat decât în mai 2015 când serviciile secrete germane l-au reperat pe drumul spre Istanbul, poarta de intrare în Siria, via Berlin, potrivit lefigaro.fr. Dacă Ayoub El Khazzani recunoaște că în ultimele șase luni a fost prin Germania, Austria, Spania, Franța și Belgia, el neagă că ar fi pus piciorul în Turcia sau în Siria.

Ayoub El Khazzani a urcat înarmat, vineri seară, într-un tren de mare viteză ce asigura legătura între Amsterdam și Paris. El a fost imobilizat de doi soldați americani care se aflau în vacanță și care erau călători în tren, evitându-se astfel un adevărat carnagiu.

În confruntare, unul dintre americani, Spencer Stone, membru al Forțelor americane aeriene (USAF), un tânăr masiv, în vârstă de 23 de ani, cu părul ras, a fost rănit cu un cutter la mână, iar alt pasager, un franco-american care locuiește la Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine) a fost rănit de un glonț.

Spencer Stone și prietenii săi – Alek Skarlatos, în vârstă de 22 de ani, și Anthony Sadler, în vârstă de 23 de ani – au reușit să-l neutralizeze pe marocan, cam de aceeași vârstă cu ei, ajutați de britanic, Chris Norman, un sexagenar. Toți au fost salutați ca eroi și urmează să fie primiți luni la Palatul Elysée, împreună cu un pasager francez, în vârstă de 28 de ani, care a încercat primul să-l dezarmeze pe Ayoub El Khazzani, dar care preferă să rămână anonim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii